Lietuvos socialdemokratų partijos Šiaulių skyriuje gali lėkti E. Žakario ir G. Vyšniausko galvos. Artūro STAPONKAUS nuotr.

Lietuvos socialdemokratų partijos Etikos ir procedūrų komisijos atstovai patvirtino, kad Edvardas Žakaris šios partijos Šiaulių miesto skyriaus pirmininku tapo neteisėtai. Apie tai, jog jis negali tapti skyriaus pirmininku, buvo aišku dar po LR Seimo rinkimų. Jau tuo metu komisija rekomendavo partijos tarybai skirti jam nuobaudą – papeikimą. Tačiau tuomet jau buvęs Seimo narys su tokia nuobauda nesutiko. Kaip ten bebūtų, galbūt praeityje padarytos klaidos šiandien E. Žakariui gali kainuoti skyriaus pirmininko vietą, galbūt ir narystę partijoje.

Ne ką geresnė ir kitų dviejų miesto socialdemokratų Šiaulių miesto savivaldybės Tarybos narių Gedemino Vyšniausko ir Domo Griškevičiaus padėtis. G. Vyšniauskas kaltintas neetišku elgesiu, D. Griškevičius – nepaklusimu partinei tvarkai, kai sutiko tapti miesto vicemeru už mero Artūro Visocko daugumos palaikymą.

Gali būti pašalinti
Lietuvos socialdemokratų partijos Etikos ir procedūrų komisijos narė Sigita Burbienė „Šiaulių naujienoms“ sakė, kad E. Žakaris buvo kaltinamas dėl prisidėjimo prie skyriaus skaldymo. Taip pat priekaištauta dėl prastų skyriaus rinkimų į Seimą rezultatų. Dėl to jam rekomenduota skirti papeikimą. O partijos statute aiškiai parašyta, kad asmenys, padarę pažeidimų, negali tapti tarybos nariais, skyrių pirmininkais ir t. t. Vadinasi, remiantis statutu, galima manyti, jog buvęs ilgametis Seimo narys Lietuvos socialdemokratų partijos Šiaulių miesto skyriaus pirmininku išrinktas neteisėtai.

Juodi debesys kabo ir virš Šiaulių miesto savivaldybės Tarybos nario socialdemokrato G. Vyšniausko galvos. Pašnekovės teigimu, komisija buvo nustačiusi, kad jis nelabai etiškai elgėsi rinkimų metu, ir rekomendavo jam skirti drausminę nuobaudą. Tai reiškia, kad ir jis dabartines partijos miesto skyriaus pirmininko pavaduotojo pareigas užima neteisėtai ir gali būti pašalintas.

Tik ar tai įvyks ir kuriuo metu, kol kas nėra aišku.

„Gali būti, kad jie bus pašalinti, tačiau tai nuspręs partijos taryba. Kadangi dabar suvažiavimas ant nosies, o taryba rinksis iš karto po jo, vargu ar tuomet bus sprendžiami šie klausimai. Šito tikrai negaliu pasakyti“, – komentavo S. Burbienė.

Vis dėlto ji neabejoja, kad partija turi atsinaujinti. Aišku, tai nereiškia, jog bus išmetami seni nariai ir priimami nauji. Tiesiog pačių politikų elgesys turėtų keistis: „Jeigu partija niekada neatsinaujins, tuomet ji užkerpės. Čia, kaip ir kiekvienoje kitoje partijoje, turėtų vykti nuolatinis judėjimas. Todėl visiškai nenuostabu, kad vieni partiją palieka, o kiti pakyla pareigose.“

Geresnio scenarijaus nesitiki
Lietuvos socialdemokratų partijos Etikos ir procedūrų komisijos narys Arkadijus Vinokuras priduria negalintis atsistebėti įvykiais Šiauliuose: „Nenustebčiau, jeigu E. Žakaris būtų pašalintas. Taip gali nutikti, nes tam buvo visos prielaidos.“

Jis atvirauja, kad viena Socialdemokratų partijos dalis yra kaip senoji nomenklatūra, kuri siekia bet kokia kaina išlaikyti valdžią savo rankose, o kitoje pusėje yra tokių žmonių, kaip D. Griškevičius. Anot pašnekovo, neteisinga, kad jo bandoma atsikratyti: „D. Griškevičiaus nuomonė yra iš dalies teisinga. Aišku, tai nereiškia, kad jis gali pažeisti įstatus ir tam tikrus etikos punktus. Kita vertus, jis yra labai gyvybingas ir aktyvus. Džiugu, kad teismo sprendimu D. Griškevičius grąžintas į darbą.“

Pašnekovas įsitikinęs, kad tokių neramumų partijoje nebūtų, jeigu nevyktų tokia energinga kova tarp partijos senbuvių ir naujokų. A. Vinokuro teigimu, kol kas partijoje yra daugiau norinčių išlaikyti savo įtaką ir valdžią, nei kažką pakeisti iš esmės. Vadinasi, kol nebus atvertas kelias jauniems politikams, tol geresnės ateities tikėtis neverta.

Komisijos nario nuomone, ateityje socialdemokratai galėtų tikėtis geresnio scenarijaus, jeigu Lietuvos socialdemokratų partijos Etikos ir procedūrų komisija būtų visiškai atnaujinta.
„Tam, kad visuose socialdemokratų skyriuose būtų sprendžiami konfliktai, būtina turėti labai stiprią, drąsią ir etišką komisiją, tačiau kol kas to nėra. Procedūrų komisija – neįgali ir šališka. Tad kol nebus visi konfliktai tvarkingai sprendžiami pagal nuostatus, tol bujos sovietinis „švogerizmas“ ir bus šalinami aktyvūs nariai“, – pabrėžė  A. Vinokuras.

Kaltės nepripažino
Įdomu, ką apie šią situaciją mano pats E. Žakaris. Atsakymo į šį klausimą nėra, nes kol kas „Šiaulių naujienų“ žurnalistams nepavyko su juo susisiekti.

Tačiau jau anksčiau esame rašę, kad vos pasibaigus rinkimams politiką buvo pasivijusi žinia apie Socialdemokratų partijos Etikos ir procedūrų komisijos rekomendavimą partijos tarybai skirti jam nuobaudą – papeikimą. Buvęs Seimo narys tuomet su tokia nuobauda nesutiko ir partijai išdėstė tai raštu.

„Man priekaištaujama, kad prasti skyriaus rinkimų į Seimą rezultatai. Bet jie mūsų partijai prasti ne tik Šiauliuose, tokiu atveju turėtų bausti 56 skyrių pirmininkus“, – sakė E. Žakaris.

Jis neigė ir tai, kad buvo prisidėjęs prie skyriaus skaldymo. Kaip ten bebūtų, skirta nuobauda jam turėjo užkirsti kelią kandidatuoti į partijos Šiaulių skyriaus pirmininko poziciją.

Į viršų