Odos priežiūra privalo tapti kasdieniu ritualu. Jam tereikia skirti vos dešimt minučių, sako kosmetologė Orinta.  Ji pataria savo oda pasirūpinti du kartus per dieną. Rytą ją reikia nuvalyti, pamaitinti ir apsaugoti naudojant kremą su SPF, o vakare būtinai reikėtų nušveisti, nuvalyti ir pamaitinti. Kai kurie kosmetologai pataria odą šveisti kasdien, tačiau verčiau prie dažnos šveitimo procedūros odos nepripratinti.

Šveitimas
Prieš odos šveitimą kosmetologė Orinta rekomenduoja nusivalyti makiažą. Tam yra skirtos brangios priemonės, kurios žada papildomą rūpestį jūsų odai, tačiau tokiai prabangai ne visoms piniginės turinys vienodas. Tad yra tikrai praktiškos priemonės – alyvuogių aliejus, o jei šis jums pasirodė sunkokas, tai jį puikiai pakeis vynuogių sėklų aliejus. Pirštų galais aliejumi ištepkite veidą ir visas tas vietas, ant kurių naudojote kosmetikos ar makiažo priemones. Viską nušluostykite minkšta servetėle, tuomet nuplaukite odą šiltu vandeniu ir palikite drėgną. Taip aliejus dar geriau įsigers ir sudrėkins.

Odą siūloma šveisti prieš miegą, nes miego metu ji kur kas efektyviau atsinaujina ir gydosi. Kosmetologai sako, kad šveitimo procedūra odą energizuoja, suteikia švytėjimo, spartina kolageno gamybą, švelnina, skaistina.

Jei renkatės mechaninį odos šveitimą, jam galima pasirinkti tokias priemones kaip šiurkštus mažas rankšluostis ar šveitiklis, kurio sudėtyje yra smulkių grūdelių. Jie pašalina negyvas ląsteles. Tuo tarpu cheminių šveitiklių pagrindinių sudedamųjų dalių pagrindas yra enzimai. Ši medžiaga gaunama iš papajų bei ananasų. Enzimai tirpdo negyvas ląsteles.

Geriausias pasirinkimas, pasak kosmetologės, yra šveitikliai ir su smulkiomis šveičiamosiomis dalelėmis, ir su enzimais.

„Labai svarbu, kad savo odą moterys ir merginos šveistų švelniai maždaug iki dviejų minučių ir ne daugiau. Tiek tepant kremą, tiek šveičiant, labai svarbu pradėti nuo apačios, pradedant nuo žandikaulio linijos ir judėti aukštyn plaukų linijos link, taip pat – iš apačios į viršų nuo dekoltė srities kaklo link iki žandikaulio, taip pat ir nuo antakių linijos į viršų iki plaukų augimo linijos“, – sako kosmetologė. Tai turėtų būti daroma sukamaisiais judesiais švelniai masažuojant odą. Orinta primena, kad negalima šveisti odos aplink akis. Šveitiklis nuplaunamas šiltu vandeniu. „Labai svarbu, kad jūsų pasirinktas šveitiklis neturėtų aštrių sudedamųjų  dalių, kurios gali sukelti odos uždegimą. Net jei ir vertinate natūralumą, visgi geriau vengti šveitiklių, į kurių sudėtį įeina migdolų ar graikinių riešutų lukštų dalelės“, – pabrėžia ji.

Valymas ir maitinimas
Po švietimo procedūros jokiais būdais nepalikite odos „nuogos“, sako Orinta. Nuplovus veidą turėtumėte jausti, kad ant jos neliko jokios plėvelės, bet tuo pačiu nejausti niežulio, sudirgimo, tempimo. Moterys tikriausiai yra bandžiusios veidą prausti muilu: atrodo, kad oda išsausėjo akimirksniu. Tad tokios būsenos privaloma vengti, labai svarbu, kad jūsų naudojamas valiklis nedžiovintų odos ir nepaliktų jokių nuosėdų.

Kitas svarbus etapas – maitinimas. Kokios maitinamosios priemonės reikėtų ieškoti? Žinoma, kad tokios, į kurios sudėtį įtraukti antioksidantai. Tai gerai žinomi vitaminai C ir E. Pirmasis vitaminas apsaugo nuo laisvųjų radikalų, kurie atsiranda nuo buvimo saulėje, apsaugo odoje esantį kolageną. Vitaminu C save galite pamaitinti paprasčiausiai naudojant askorbo rūgštį. O vitaminas E ne tik drėkina, bet ir stabdo uždegimus. Jeigu skaitote produktų  sudėtis, tai šį vitaminą aptiksite alfa tokoferolio pavadinimu. Labai svarbu, kad šis vitaminas būtų arčiau kosmetikos sudedamųjų dalių sąrašo pradžios, nes kitaip jo gali būti tiesiog per maža ir odai jis nesuteiks jokio teigiamo poveikio.

Kitos svarbios sudedamosios maitinamojo kremo ar losjono arba serumo dalys – peptidai, kurie siunčia odai signalą gaminti kolageną.

„Taip pat turėtumėte ieškoti tokių priemonių, kurių sudėtyje yra hialurono rūgšties. Ji mažina raukšles. Odai naudingi yra natūralūs arbatmedžių, ramunėlių, marulų aliejai. Tik svarbu, kad jie nekeltų nepageidaujamos alergijos“, – sako Orinta.

Beje, kosmetologė pastebi, kad kai kuriose drėkinamose kosmetikos priemonėse, kurios yra pigios, nors atrodo, drėkina efektyviai, yra kenksmingų sudedamųjų dalių. Apie jas galima išsamiau pasiskaityti internete. Pavyzdžiui, labai nesunku aptikti tokį elementą – DMDM hidantoiną. Tai konservantas, kuris sąveikaudamas su kitomis cheminėmis medžiagomis, išskiria fornaldehidą, neurotoksiną bei karcinogeną, kurie jūsų sveikatai kenkia. Visuomet domėkitės, ką tepate ant savo odos, nes tai organas, kuris sugeria viską“, – pažymi kosmetologė.

Į viršų