Lapkričio 1-ąją – Visų šventųjų dieną – vykusių aplankyti artimųjų kapų kelionę lėtino automobilių spūstys. Kaip įprasta, daugiausiai kantrybės prireikė važiavusiems į Ginkūnų kapines – nuo pat ryto iki pat vakaro čia driekėsi kone kilometrinės automobilių eilės. Susidarę kamščiai lyg ir būtų savaime suprantamas dalykas, tačiau šiauliečiai piktinosi dėl neorganizuoto policijos pareigūnų darbo.

Į redakciją paskambinęs Gintaras teigė, jog važiuodamas į Ginkūnų kapines jis matė daugiau nei dešimt policininkų, tačiau jie esą visiškai nereguliavo eismo, o tik šnekėjosi tarpusavyje.

Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato (ŠAVPK) Kelių policijos tarnybos viršininkas Robertas Radavičius pabrėžė, kad reikia suprasti, jog automobilį vairuoja vairuotojas, o ne pareigūnas. Be to, ir susidariusioms spūstims įtaką darė daug dalykų.

Papiktino policijos pareigūnų darbas
Visų šventųjų dieną į Ginkūnų kapines važiavęs šiaulietis Gintaras mums pasakojo, kad atkarpą nuo Ginkūnų sankryžos iki kapinių jis įveikė daugiau nei per pusvalandį. Pasak vyro, lapkričio 1-ąją susidarančios automobilių spūstys jo nestebina, tačiau policijos pareigūnų darbu jis tikrai neliko sužavėtas.

„Važiuodamas į kapines, atrodo, suskaičiavau daugiau nei dešimt policijos pareigūnų, o tai tikrai nemažai. Tačiau keisčiausia, jog vietoj to, kad policininkai reguliuotų eismą, jie tiesiog šnekėjosi, bendravo tarpusavyje ir į susidariusias automobilių spūstis visiškai nekreipė dėmesio. Visi važiavo kaip nori, gatvės užsikimšo, kažkokia netvarka“, – nepasitenkinimo neslėpė šiaulietis.

Vyriškis tikino suprantąs, kad lapkričio 1-ąją aplankyti artimųjų kapų vyksta daug žmonių, tad nenuostabu, jog prie Ginkūnų kapinių įvažiavimo nusidriekė kilometrinės automobilių eilės. Tačiau jis nesupranta tik vieno – kam šią dieną reikalingi policijos pareigūnai, kurie neatlieka savo darbo. „Man pasirodė, jog policininkai prie kapinių buvo tik dėl vaizdo. Visiškai neaišku, ką jie ten veikė, nes eismo tikrai nereguliavo. Tad galiu drąsiai teigti, jog iš policijos pusės pritrūko kažkokio organizavimo“, –  teigė šiaulietis.

Spūstys susidarė dėl kelių priežasčių
ŠAVPK Kelių policijos tarnybos viršininkas R. Radavičius neslėpė, kad kaip ir kiekvienais metais, lapkričio 1-oji – ypač sunkus periodas.

„Didelis automobilių srautas buvo ne tik lapkričio 1-ąją, bet ir kelias dienas prieš – šeštadienį, sekmadienį, pirmadienį. Tačiau, žinoma, daugiausiai žmonių į kapines vyksta vis dėlto lapkričio 1-ąją. Tad atitinkamai tai dienai buvo planuojamos ir didesnės policijos pareigūnų pajėgos“, – sakė  R. Radavičius.

Pasak Kelių policijos tarnybos viršininko, lapkričio 1-ąją Šiauliuose prie kapinių dirbo žymiai daugiau policijos pareigūnų nei paprastą dieną. O visas dėmesys buvo skirtas būtent eismo saugumui, reguliavimui, automobilių stovėjimui ir pagalbai vairuotojams.

Tačiau R. Radavičius pažymėjo, kad automobilių spūsčių nebuvo įmanoma išvengti dėl kelių priežasčių. „Būtent lapkričio 1-ąją į gatves išvažiuoja tie vairuotojai, kurie už automobilio vairo sėda tik kartą per metus. Būtent šią dieną mes pamatome tokias mašinas, kurias jau reikia vežti į muziejų. Tai ir „Žiguliai“, ir „Volgos“, su kuriomis žmonės dabar tikrai nebevažinėja. Na, bet vis tiek atsiranda žmonių, kurie su tokiais automobiliais atvažiuoja į kapines. Tad kai viską sudedi į tą vieną katilą, tai ir gaunasi tos dirbtinės spūstys, dirbtiniai kamščiai. Be to, pareigūnas juk negali visko suvaldyti, juk vairuoja vairuotojas, o ne jis“, – priežastis, kodėl lapkričio 1-ąją neišvengiame automobilių spūsčių, įvardijo  R. Radavičius.

Eismo įvykių neišvengta
Nors Visų šventųjų dieną buvo skiriamas ypač didelis dėmesys saugiam eismui, deja, Šiauliuose eismo įvykių neišvengėme. R. Radavičiaus teigimu, tokių eismo įvykių, kurių pasekmės būtų labai sunkios, neužfiksuota, tačiau techninių eismo įvykių buvo pakankamai.

„Buvo vienas kitas toks eismo įvykis, kai žmonės susižalojo. Tačiau lyg ir viskas baigėsi laimingai, tie asmenys buvo išleisti gydytis  ambulatoriškai.

O tų techninių eismo įvykių lapkričio 1-ąją tikrai netrūko. Prie to prisidėjo ir iškritęs pirmas sniegas. Bėda, jog dauguma vairuotojų turbūt taupydami dar nepasikeitė padangų. Taigi, kiek teko fiksuoti visus techninius eismo įvykius, tai visur matėme, jog žmonės važiavo dar su vasarinėmis padangomis“, – įvykusių eismo įvykių priežastis atskleidė Kelių policijos tarnybos viršininkas.

Vis dėlto, kalbėdamas apie lapkričio 1-osios iššūkius tiek vairuotojams, tiek policijos pareigūnams, R. Radavičius pasidžiaugė, kad vairuotojai tampa kultūringesni: „Galiu pasakyti, kad per visą tą laikotarpį nuo Nepriklausomybės atkūrimo mūsų vairuotojai įgyja vis daugiau kultūros. Tas tikrai matosi. Aišku, pasitaiko įvairių atvejų, tačiau kad keliuose esame atsakingesni ir mandagesni – faktas.“

Į viršų