Naujasis Lietuvos Respublikos Seimas prisiekė Lietuvai. Tarp 141 Seimo nario – penki šiauliečiai: Rima Baškienė, Arūnas Gumuliauskas, Viktorija Čmilytė-Nielsen, Valerijus Simulik, Stasys Tumėnas.

Kad žmonių viltys netaptų nusivylimu...
Kovo 11-osios salėje susirinkusius tautos išrinktuosius pasveikino LR Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Pastebėjusi, kad tarp naujųjų parlamentarų – 82 nauji veidai, šalies vadovė akcentavo, jog Lietuvos žmonės norėjo matyti atsinaujinusį Seimą, kuris tapo Lietuvos viltimi.

„Žmonės rinkosi tikėdami, kad politinė elgsena pasikeis. Supratimas pakeis abejingumą, atsakomybė pakeis savanaudiškumą, o profesionalumas – neišmanymą, neveiklumą pakeis ryžtinga politika. Taip, šis Seimas turi realias galimybes padėti pagrindus visiškai kokybiškai naujam valstybės raidos etapui ir užtikrinti tinkamas sąlygas visiems Lietuvos žmonėms kurti laimingesnį gyvenimą Tėvynėje. Šalies žmonės tikisi didesnio socialinio saugumo, teisingesnės ir tolygiau besivystančios Lietuvos“, – sakė Prezidentė.

Pastebėjusi, jog net 40 politikų į Seimą atėjo iš savivaldybių, gerai žinodami savo krašto rūpesčius, kuo gyvena visa Lietuva, D. Grybauskaitė linkėjo neprarasti šio ryšio, nes tai didžiausia atrama ir pasitikrinimas, siekiant pozityvių pokyčių. „Svarbiausia, kad žmonių viltis netaptų nusivylimu“, – perspėjo Prezidentė ir palinkėjo, kad Seimo narių sėkmė taptų visų mūsų Lietuvos žmonių sėkme.   

LR Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas atkreipė parlamentarų dėmesį, kad vien išrinkimas nesuteikia politikui tautos atstovo galių. Jas parlamentarai įgyja tik prisiekę Lietuvos valstybei ir jos žmonėms. Kviesdamas Seimo narius priesaikos metu ranką padėti ant Konstitucijos, Konstitucinio Teismo pirmininkas akcentavo, jog tai nėra vien formalumas, ir priminė, jog  Konstitucija – tai pirmiausia teisinė šalies vertybių sistema.

„Prisiekiu būti ištikimas Lietuvos Respublikai, prisiekiu gerbti ir vykdyti jos Konstituciją ir įstatymus, saugoti žemių vientisumą. Prisiekiu visomis išgalėmis stiprinti Lietuvos nepriklausomybę, sąžiningai tarnauti Tėvynei, demokratijai, Lietuvos žmonių gerovei. Tepadeda man Dievas“, – kartojo tautos išrinktieji. Tiesa, paskutinio sakinio keli atsisakė.
Kol kiekvienas iš naujųjų Seimo narių patvirtino savo pasiryžimą tarnauti šaliai, praėjo keturios valandos.

„Šiaulių naujienos“ pasiteiravo šiauliečių Seimo narių, su kokiomis mintimis davė priesaikos žodžius.

Dirbs nebe tik rajonui, bet ir miestui
Pirmoji iš Šiauliuose rinktų Seimo narių priesaiką davė Rima Baškienė, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partijos narė, tą pačią dieną išrinkta Seimo pirmininko pirmąja pavaduotoja. Jai tai ketvirtoji priesaika ir ketvirtoji Seimo nario kadencija.

„Kiekvieną kartą tariant priesaiką apima nerimas. Dėl to, kad tai yra didžiulė atsakomybės našta. Kartu tai džiaugsmas, nes žmonės įvertino. Ir ne tik vienmandatėje apygardoje, kurioje mane nuolat rinkdavo. Esu labai dėkinga ne tik Šiaulių rajono žmonėms, bet ir miesto gyventojams. Perskirsčius rinkimines apygardas ir prie apygardos, kurioje buvau renkama, prijungus dalį miesto, buvo tam tikras nerimas, nes miestas mane galbūt mažiau pažinojo. Tačiau sulaukiau didžiulio pasitikėjimo koeficiento ir tai maloniai nustebino. Kartu ir įpareigojo. Visa savo išmintimi, energija turiu dirbti ne tik Šiaulių rajonui, kurį žinau daugelį metų. Štai dabar turiu pateisinti ir šio nepaprastai gražaus Šiaulių miesto žmonių lūkesčius. Perskirsčiau savo veiklą rinkimų apygardoje. Viena padėjėja dirbs Kuršėnuose, kita – Šiauliuose, kad miesto žmonėms būtų patogu ateiti į priimamuosius.

Tikiuosi, kad aktyviai savo veiklą vykdys Šiaulių krašto bičiulių parlamentinė grupė, kurios narė esu. Jau susitikome su pramonininkų atstovais, svarbūs jų įpareigojimai. Ir ateityje labai svarbu dirbti taip – girdint žmones, įsiklausant į problemas, bendradarbiaujant.  O svarbiausia – neatitrūkti nuo savo krašto žmonių.

Praėjusios kadencijos Seime buvau vienintelė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partijos narė ir tai pavyko kai ką nuveikti. Šįkart turiu 59 kolegas, tad esame nusiteikę rimtam darbui.“

Žmonės paskiria, žmonės ir atleidžia
Šachmatų didmeistrė Viktorija Čmilytė-Nielsen priesaiką davė antrą kartą. Pirmąjį pasižadėjimą šaliai Seimo narė ištarė prieš pusantrų metų, kai parlamente pakeitė Vilniaus meru tapusį Remigijų Šimašių. Į Seimą pateko pagal Lietuvos liberalų sąjūdžio sąrašą.

„Tai jaudinanti didžiulė atsakomybės diena. Tikėjausi žmonių pasitikėjimo. Jei tai būtų netikėta, reikštų, kad būdama Seimo nare kažką darau ne taip. Politiko darbas toks yra, kad žmonės paskiria į tą darbą, žmonės ir atleidžia. Netgi norėdamas dirbti kuo geriau, negali padėti visiems išspręsti visų problemų.

Pradėjusi dirbti Seime, profesionalaus sporto atsisakiau, nors šachmatai visada liks svarbi mano gyvenimo dalis. Esu trijų berniukų mama, motinystę su Seimo nario darbu nėra lengva suderinti. Mano šeima liko Šiauliuose, o aš nemažą savaitės dalį praleidžiu Vilniuje. Tačiau norint viską galima suderinti. Politikės kelias nėra tai, ką reikėtų atidėti vėlesniam gyvenimo momentui. Džiaugiuosi, kad mano gyvenimas susiklostė taip, jog sportinę karjerą pradėjau anksti ir save realizavau. Nepaprastai atsakingas ir svarbus yra politikės darbas ir aš džiaugiuosi man suteikta galimybe savo rankomis, mintimis prisidėti prie gerų pokyčių. Esu lietuvė, šiaulietė, norėčiau, kad čia būtų gera gyventi visiems žmonėms. Kad kuo mažiau išvažiuotų, o išvažiavusieji matytų prasmę sugrįžtų. Man būtų labai gaila, jei visą savo gyvenimą praleisčiau prie šachmatų lentos, nuošalyje sėdėdama, kritikuodama ir nieko nekeisdama.

Į Seimą einu su pagrindine Šiaulių problema – emigracija. Miestas mažėja. Nereikia žiūrėti statistikos, visi, kurie čia gyvename, matome tai plika akimi. Jaunoji karta nemato Šiauliuose perspektyvų. Iš mano bendraklasių likęs vos vienas kitas.

Būdama Seimo opozicijoje galbūt turėsiu kiek mažiau galimybių nuveikti reikšmingų darbų, tačiau nepaisant politinių partijų, visi Šiaulių krašto Seimo nariai koordinuosime savo veiksmus universiteto išsaugojimo, Oro uosto normalios veiklos labui.“

Permainos švietime bus mokinių ir studentų naudai
Arūnas Gumuliauskas, Šiaulių universiteto istorikas, į Seimą išrinktas pagal Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partijos sąrašą. Parlamentaro darbo ragaus pirmą kadenciją.

„Ėjimas į Seimą tęsėsi beveik 20 metų ir turėjo kažkada įvykti. Seimo nario darbą pažįstu teoriškai, dabar teks dirbti praktinį darbą. Politika susideda iš 3 dedamųjų: mokslo, praktikos ir meno. Mokslo turiu, praktika papildysiu savo patirties bagažą. Tai ateityje man pravers moksliniuose tyrimuose. Nors gali taip susiklostyti, kad teks dirbti politiko darbą ir ilgiau.

Seimas yra mini savivaldybės taryba. Net priesaika narių panaši. Skiriasi tik mastas. Čia padaugėja interesų. Be abejonės, šioje Seimo salėje interesų yra daugiau nei savivaldybėje.

Seimo darbe ne tik Dievo palaiminimo prireiks, bet ir patyrimo, proto. Valdančiųjų programa yra labai ambicinga. Ją įgyvendinti, kai bus kaišiojami pagaliai, nebus paprasta. Daugelis mūsiškių turi susitaikyti, jog taip bus. Kantrybės, išminties sau ir visiems kitiems.

Esu ne tik Šiaulių, bet ir viso Šiaulių krašto, Šiaurės Lietuvos atstovas Seime. Manau, keisis mūsų darbas, nes kaip niekad daug turime Seimo narių iš Šiaulių apskrities. Koordinuosime darbą, jis bus kokybiškesnis.

Dirbsiu Švietimo ir mokslo komitete. Švietimo pertvarka yra viena strateginių šios valdančiosios koalicijos tikslų. Švietimo ir mokslo komitetas tampa strateginiu, ko nebuvo ilgą laiką. Susirinko stipri komanda, turime ambicingą strategiją. Permainų bus daug, bet noriu pabrėžti, jog tos permainos bus mokinių ir studentų naudai. Tai svarbiausia.“

Regioną timptelės pirmyn
Seimo narys Valerijus Simulik – parlamentinio darbo veteranas. Jis Seime prisiekė jau penktąjį kartą. Tai reiškia, kad ir Seimo nario kadencija penkta. Save laiko nepriklausomu Seimo nariu, tačiau į rinkimus ėjo su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partija.

„Įveikiau kaip niekad nešvarius rinkimus, todėl skaitant priesaiką apėmė geras jausmas. Šiauliečiai pasitikėjo, atsirinko, nepasiklydo. Manau, kad eidami su galinga komanda, jungtiniu bloku, Šiauliams atstovausime tinkamai, atstovėsime regionus.

2000, 2004, ir 2008 m. rinkimus į Seimą laimėjau su Naująja Sąjunga. Jos nelikus, 2012 m. į šalies parlamentą ėjau su socialdemokratais, tačiau jie nesilaikė savo žodžio. Dabar į Seimą buvau išrinktas kaip nepriklausomas kandidatas, tiktai partiniame bloke. Dirbsiu Žmogaus teisių komiteto pirmininku, prieš tai 4 m. dirbau pavaduotoju.

Aš visada atstovauju Šiaulių miestui ir regionui. Jau praėjusioje kadencijoje kartu su kitais siekėme gauti lėšų svarbiems miesto projektams ir mums pavykdavo. Tik niekada nesakiau, jog tai aš padariau. Tai ne vieno žmogaus pasiekimai.

Manau, kad Šiaulių krašto bičiulių parlamentinė grupė bus galinga jėga. Kartu su verslu ir su vietiniais politikais, kuriems tai bus įdomu, mes tikrai stumtelėsime regioną pirmyn. To tikiuosi.“

Su žmonėmis reikia kalbėtis
Buvusiam miesto vicemerui Stasiui Tumėnui savo eilės priesaikai teko laukti ilgiausiai, prastovėti beveik 4 valandas. Nuolat į kumščius gniaužiamos rankos išdavė didelį politiko jaudulį.

„Atvirai pasakysiu, jaudinausi, tai yra svarbi mano gyvenimo diena. Svarbi, nes mąstai ne tik apie save, bet pirmiausia apie žmones, kurie tavim pasitikėjo. Tai eina iš vidaus. Ne kartą minėjau, kad rinkimuose dalyvavau ne kaip mėnesio ar dviejų vajus, o norėdamas pasižiūrėti, ar žmonėms reikalingi mano gyvenimo darbai ir vertybės. Ar juos vertina. Man atrodo, kad šitie rinkimai parodė, kad žmonės vertina tas vertybes, su kuriomis aš gyvenu visą gyvenimą.

Į Seimą atsinešu patirtį tiek Šiaulių universitete, tiek savivaldoje. Mano politinis kelias prasidėjo Savivaldybėje prieš 6 metus, kai buvo leista į Tarybas kandidatuoti nepriklausomiems kandidatams. Buvo rimtas išbandymas, rinkimus laimėjau.

Savivaldybėje gavau pamoką, kad su visais žmonėmis reikia kalbėtis, bendrauti, nes žmonės nori, kad su jais būtų šnekama, tai yra svarbu. Kiek galėsiu, bendrausiu su rinkėjais, kad girdėčiau jų problemas, kuo gyvena. Aiškinsiuosi, ko jie negali išspręsti savivaldybių lygmeniu, reikia nacionalinio lygio sprendimų.

Norėjau dirbti Švietimo ir mokslo komitete, tačiau kiekviena frakcija turi savo kvotas. Todėl aš tikriausiai dirbsiu Užsienio reikalų komitete bei Valstiečių ir žaliųjų partijos frakcijoje, nors nesu partijos narys.“

Jei namų darbai bus paruošti, bendradarbiavimas vyks
Po Seimo rinkimų Šiaulių miesto meras Artūras Visockas sakė duosiąs naujiesiems Seimo nariams, išrinktiems Šiauliuose, užduočių. Su išrinktaisiais tautos atstovais susitikę miesto pramonininkai taip pat išsakė savo norus. Ar Seimo nariai nusiteikę bendradarbiavimui?

R. Baškienė: „Šiaulių miesto meras aktyvus, turi daug iniciatyvų, pasiūlymų. Aišku, ne viską bus galima padaryti. Kai kam reikia ne vienerių metų. Bet dirbti, įsiklausyti, bendradarbiauti, ieškoti kelių sprendimams – tai būtinybė. Ketinu būti toje pozicijoje, kuri sutelkia ir suvienija Vyriausybės atstovus, Seimo narius, savivaldybes dirbti sutelktai.“

A. Gumuliauskas: „Neužsifiksuosime tokiose srityse, kaip mokyklų remontas ir pan. Turime galimybę kardinaliai pakeisti regionų situaciją. Ar ja pasinaudosime, sunku pasakyti. Verslininkai prašė, kad Seime būtų sukurtas regioninės politikos komitetas. Panašu, kad tai nepavyks, tačiau pakomitetis gali atsirasti. Jei Savivaldybėje bus paruošti namų darbai, jei bus mums įrodyta, kad projektai tikrai reikalingi, o ne žaidžiama užkulisiniais dalykais, bus
bendradarbiaujama.“

V. Čmilytė-Nielsen: „Pokalbis buvo nekonkretus apie bendradarbiavimo galimybes. Džiaugiuosi, kad meras yra Šiaulių patriotas, yra bendravimas, tikiuosi, bus rezultatų.“

V. Simulik: „Meras man neskambino, niekur nekvietė ir su manimi nebendrauja. Kai nuspręs bendrauti, mano telefono numerį žino. Atstovauju ir atstovausiu visam regionui, miestui, bet ne merui.“

Stasys Tumėnas: „Visos problemos bus girdimos, kad pasiektų Vilniaus rūmus. Mero išsakytos idėjos nėra naujiena. Tęsti darbus sprendžiant LEZ‘o, oro uosto, Zoknių viaduko problemas. Šios idėjos nėra naujos, meras norėtų, kad būtų tęsiamos besikeičiant ministrams, valdžios žmonėms.“

2016 11 16 10

Būrys šiauliečių, atvykusių į Seimą pasveikinti mieste rinktų Seimo narių, nepraleido progos įsiamžinti ne tik su Seimo nariu V. Simulik, bet ir su S. Skverneliu. Juk būsimasis premjeras.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų