Chaimo Frenkelio viloje atidaryta žymaus lenkų tapytojo, grafiko, fotografo, poeto ir rašytojo Andrzej Strumiłło tapybos darbų paroda „Psalmės“ iš Suvalkų apskrities (Lenkija) muziejaus rinkinių.

Parodos atidaryme dalyvavo autorius, šiemet švenčiantis 90-metį, Lenkijos instituto Vilniuje direktorius, Lenkijos Respublikos ambasados patarėjas Marcin Łapczyński, Suvalkų apskrities muziejaus direktorius Jerzy Brzozowski, Suvalkų šiuolaikinio meno centro Andrzej Strumiłło galerijos vadovė Alina Chmielewska.

Menininkas keliautojas
A. Strumiłło motina yra lietuvė, tėvas yra iš Baltarusijos. Vaikystę praleido prie Žeimenos upės, netoli Švenčionių, iš kur buvo kilusi mama. Per karą pasitraukė į Lenkiją, studijavo Lodzės aukštojoje valstybinėje meno mokykloje, vėliau – Krokuvos dailės akademijoje.

1982–1984 m. jis, laimėjęs konkursą, vadovavo grafikos dirbtuvėms prie Jungtinių tautų organizacijos Niujorke.
Daug keliavo po pasaulį, aplankė Kiniją, Italiją, Indiją, Nepalą, Japoniją ir Tailandą ir kt. šalis. Kelionių įspūdžius įamžino piešinių ir fotografijų cikluose (vien Niujorko Manhatenui skirta apie 11000 fotonegatyvų). Surengė parodas daugelyje Lenkijos miestų, Vokietijoje, Japonijoje, Vietname, Mongolijoje, Indijoje, Rusijoje, Nepale, kitose šalyse.

2008 m. Suvalkuose atidaryta A. Strumiłło galerija-šiuolaikinio meno centras. Už nuopelnus kultūros, meno ir švietimo srityse, ne kartą buvo apdovanotas valstybiniais apdovanojimais.

Ciklas „Psalmės“skirtas atminčiai
Savo parodą Ch. Frenkelio viloje A. Strumiłło traktuoja kaip savo priedermę šaliai. Visa dailininko kultūrinė aplinka yra susijusi su Lietuva, nes čia jis turėjo pažįstamų dailininkų, mokslininkų ir darė su jais bendrus darbus. Jis leido knygas, rengė parodas. Parodų Lietuvoje yra surengęs daug. Šiauliuose tai jau ne pirmoji paroda.

Dailininkas yra įvairialypis: tapytojas, skulptorius, grafikas, fotografas. Parodų jo gyvenime yra daug kaip ir aplankytų šalių. Jis pats yra leidėjas, parašęs arba sudaręs, išleidęs apie 150 knygų.

Apie savo keliones A. Strumiłło leido knygas, dalyvavo įvairiose ekspedicijose. Yra aplankęs daugelį Europos ir Azijos šalių – kai kurias net po 10 kartų.

Šiais metais profesorius mini devyniasdešimtmetį. Ta proga Lenkijoje, Suvalkuose, paskelbti profesoriaus metai. Visoje Lenkijoje ir Lietuvoje vyksta parodos, renginiai, pristatomos knygos ir viena iš tų parodų šiandien atidaroma Šiaulių „Aušros“ muziejuje.

Parodoje yra parinktas vienas jo darbų ciklas ,,Psalmės“, kurį inspiravo profesoriaus bičiulis Česlovas Milošas. Tai yra jo psalmių vertimas į lenkų kalbą. Ciklas buvo skirtas lenkų Seinų sinagogai, skirtas lietuvių, lenkų tragiškam likimui, holokausto atminimui ir visiškai simboliška, kad ta paroda yra rodoma būtent Ch. Frenkelio viloje, kuri taip pat yra žydų kultūros objektas, kuri yra fizinė ir dvasinė pusiaukelė tarp dviejų Šiauliuose veikusių getų.

,,Labiausiai mėgstu užsiiminėti tapyba, tačiau dirbau visose vizualinio meno srityse“, – teigė parodos atidaryme A. Strumiłło. Kartu jis sakė buvęs ir alpinistu, ir keliautoju, ir dirbo fizinį darbą, ir daug kitų darbų, kurie yra žmogui įdomūs.

Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės pilietis
,,Labai džiugu, kad mes turime šiandien tokį dvasingą žmogų. Jis atvežė mums į Šiaulius savo parodą ir atvyko čia pats, paliudydamas, patvirtindamas, kad jis iš tikrųjų yra Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės pilietis. Manau, kad ta dvasia, kuri sklando šiandien čia turbūt mums visiems primena mūsų praeitį apie bendrą mūsų valstybę su Lenkija, apie mūsų pasiekimus ir, aišku, istorijoje buvo liūdnų akimirkų.

Tačiau turėdami tokį džiaugsmą susitikti su autoriumi, pamatyti jo darbus, mes turbūt galvodami apie praeitį visada žiūrime į tai, kas bus ateityje. Manau, kad tų parodų, renginių ciklas tikrai plėsis ir plėtosis. Bendros pastangos kurti šį pasaulį šiandien čia ir dabar gražesnį, patrauklesnį, draugiškesnį yra visų pirma mūsų muziejininkų ir visos visuomenės rūpestis. Tad džiaugiuosi, kad turime tokių draugų ir tokių svečių ir manau, kad tie darbai, kurie šiandien tęsėsi, turi gilią prasmę“, – sakė parodos atidaryme ,,Aušros“ muziejaus direktorius Raimundas Balza.

Beje, „Psalmės“ – tai ne pirmoji dailininko paroda Šiauliuose. Jo fotografijų paroda „Archyvas“ 1991 m. spalio 23–lapkričio 24 d. buvo eksponuota Fotografijos muziejuje.

Žmogus – pagrindinė tema
 A. Strumiłło labiausiai mėgsta tapyti žmogų. Žmogus – pagrindinė kūrybos tema.

„Čia yra universalus žmogus“, – teigė dailininkas. Žmogus „Psalmių“ cikle nutapytas be rūbų, kad nebūtų tapatinamas su kažkokia tauta, epocha, tai yra tiesiog žmogus. Jis nėra nuo kažko priklausomas, nes nieko nėra svarbiau už žmogų.

Tačiau yra tokios užuominos į politinę valstybę, į atominę epochą. ,,Viename paveiksle krenta atominis lietus ant žmogaus. Tai yra užuomina į tą atominę epochą, ko žmonija gali sulaukti“, – sakė tapytojas.

Be to, šiuo metu  A. Strumiłło mėgstama tema yra žmogus ir sparnai arba sparnuotas žmogus. Tik tie sparnai yra sunkūs – akmeniniai.

2017 05 05 25

2017 05 05 26

2017 05 05 27

A. Strumiłło tapybos darbų parodos „Psalmės“ atidarymo akimirkos.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų