Kartais tenka išgirsti, kad gimę iš karto po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo šiandien yra tarsi prarastoji karta. Ji linkusi galvoti tik apie save, pasižymi menkesniu patriotiškumo jausmu ir laukia, kol kažkas kitas suteiks pagrindo likti savo šalyje. Galima manyti, kad viskas dėl to, jog mokykloje jie buvo ugdomi ne taip, kaip reikėtų. Nuobodžios pamokos, sunkiai įkandamos užduotys ir nereikalinga teorija vargu ar įskiepijo meilę mokslui ir gebėjimą džiaugtis gyvenimu. Tačiau šiandieninių mokinių gali laukti visai kitokia ateitis. Tik  ar mokyklos yra pasiruošusios keistis?

Pasirašė bendradarbiavimo sutartį
Šiaulių miesto savivaldybėje vykusiuose „Sėkmės pusryčiuose“ kalbėta, kad partnerystei dėl geresnės jaunimo ateities yra telkiamos įvairios organizacijos, įmonės, biudžetinės, viešosios įstaigos. Įmonės ir įstaigos vis dažniau veikia išvien, kad išugdytų kūrybingas, aktyvias, sąmoningas ir pilietiškas asmenybes.  

Sutikime priminta, kad Šiaulių miesto švietimo bendruomenės iniciatyva sukurtas ir nuo 2014 m. mokyklose įgyvendinamas Mokinių socialinių kompetencijų ugdymo sistemos modelis, orientuotas į visuminį vaiko asmenybės ugdymą ir skirtas nuosekliam mokinių socialinės ir lyderystės kompetencijų ugdymui, profesiniam veiklinimui, savanorystės skatinimui, socialinės partnerystės plėtojimui.

Iki 2016 m. minėtas modelis buvo įgyvendinamas tik 5 bendrojo ugdymo mokyklose (Didždvario ir „Saulėtekio“ gimnazijose, Medelyno ir Salduvės progimnazijose, Normundo Valterio jaunimo mokykloje). Nuo 2016 m. Mokinių socialinių kompetencijų ugdymo sistemos modelį pradėjo taikyti visos miesto gimnazijos ir progimnazijos.

Įgyvendinant minėtą modelį, pradėtas kurti socialinių partnerių tinklas Šiaulių miesto vaikams sudaryti daugiau galimybių aktyviai dalyvauti savanoriškoje veikloje, pažinti įvairias užimtumo sritis ir profesijų ypatumus, planuoti savo mieste būsimą karjerą, skleistis lyderystei.

Bendradarbiavimo sutartyje numatytos galimybės inicijuoti ir vykdyti savanoriškas veiklas, kad vaikai galėtų aktyviai prisidėti prie miesto visuomenės gerovės kūrimo (sudaryti sąlygas skleistis vaikų lyderystei ir suvokti savanorystės prasmę); plėtoti veiklą, kuri padėtų ugdyti vaikų socialinius gebėjimus, kūrybiškumą, sąmoningumą, atsakomybę, skatintų iniciatyvumą; inicijuoti ir vykdyti veiklas, kurios padėtų mokiniams aktyviai pažinti įvairias užimtumo sritis, profesijų ypatumus ir karjeros mūsų mieste galimybes, kaupti darbo patirtį, ugdytis profesinę motyvaciją ir planuoti būsimą profesinę karjerą.   

Praėjusiais metais pasirašytos bendradarbiavimo sutartys su 47 socialiniais partneriais. Vakar prie partnerystės prisijungė dar 23 socialiniai partneriai.

Galimą naudą įžvelgė visi
Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis kalbėjo, kad šios bendradarbiavimo sutartys siejasi su vertybėmis, kurių anksčiau mokiniams galbūt nepavykdavo įskiepyti: „Nuo 1990 metų praėjus 27-eriems metams sakome, kad užaugo dar viena karta. Deja, turime pripažinti, kad tai ne visai vykusi karta, nes dauguma jos jau emigravo. Jiems pritrūko socialinės atsakomybės, jie išvažiavo kitur. Tačiau šiandien auga kita karta, kurią dar galime ugdyti kitaip.“

Anot jo, plėtojant socialinių gebėjimų ugdymą, jaunuoliai gali išmokti būti socialiai atsakingi, tapti labiau iniciatyvūs ir kurti gerovę ne tik sau, bet ir aplinkiniams: „Mums reikia jaunų, iniciatyvių darbdavių, kurie atsakytų ne tik už save, bet sukurtų darbo vietas kitiems. Jeigu išugdysime darbdavių kartą, kuri pasirūpins savimi ir šalia esančiais, tuomet jiems nebereikės Anglijos. Supras, kad sėkmingą verslą galima sukurti ne tik užsienyje, bet ir savo gimtajame krašte.“

Socialinių kompetencijų ugdymo modelio kuratorė, miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Violeta Damskienė pridūrė, kad noras ugdyti mokinių socialines kompetencijas buvo jaučiamas jau seniai: „Ši idėja vis dar išlieka gyva. Socialiniai partneriai tam davė pradžią ir paskatino kitus įsijungti į šį ratą. Džiaugiamės, jog tinklas plečiasi ir įmonės atrado projekto prasmę. Taigi mes ir toliau stengsimės dirbti taip, kad visiems būtų smagu. Tik žinoma, ir patys mokiniai turi pajausti, kad užsiimti socialine veikla yra naudinga, o ne tik ieškoti būdų, kaip atsiskaityti už tam tikrą veiklą.“

Vykusiame susitikime mokiniai patikino, kad socialinė veikla jiems iš tiesų yra naudinga. Štai Didždvario gimnazijos mokinė Gerda kalbėjo, kad tokiu būdu realizavo save. Mergina, iš pradžių norėdama surinkti daugiau akademinių valandų, prisijungė prie teatro. Tačiau dabar ji ten savanoriškai lankosi kiekvieną dieną. Negana to, atrado savo pašaukimą – suprato, jog nori būti aktore. „Socialinės valandos gali mus privesti prie tikslo siekimo. Tuomet atsiveria daug naujų galimybių ir pamatai, kur gali save realizuoti“, – kalbėjo ji.

Gimnazistė Justina yra įsitikinusi, kad žmogus gali ko nors pasiekti tik tada, kai iš tiesų to nori: „Manau, gali save išreikšti, realizuoti ne tada, kai tau reikia surinkti kuo daugiau socialinių valandų, bet kai pradedi viską daryti dėl savęs. Kai tavęs neverčia kažko daryti kiti – pats pradedi imtis iniciatyvos ir tada atrandi kažką naujo, išmoksti dalykų, kurie gali praversti ateityje.“

Greta iš „Saulėtekio“ gimnazijos taip pat džiaugėsi galėdama įsitraukti į socialinę veiklą ir rengiant projektus atstovauti savo gimnazijai ir Šiauliams: „Visi žinome, jeigu norime lyderiauti, turime valgyti sveikai. O sėkmės pusryčiai susideda iš tam tikrų ingredientų. Lyderystės ingredientai – tai kūrybiškumas, socialinė veikla ir pagalba. Kaip gimnazijos mokinė džiaugiuosi, kad tai man nesvetima ir leidžia toliau tobulėti.“

Stasio Šalkauskio gimnazijos direktorė Loreta Tamulaitienė taip pat neslėpė teigiamų emocijų dėl verslo ir mokslo bendrystės. Anot jos, anksčiau tai tebuvo epizodiniai susitikimai su socialiniais partneriais, o šiandien viskas yra kitaip. Nuo šiol mokiniai gali išbandyti savo jėgas įvairių profesijų srityse, ieškoti nauji pažinčių, geriau pažinti savo miestą ir tapti tikrais Šiaulių miesto gyventojais.

„Aš čia matau didžiulę galimybę ugdyti vaikus kitaip, įtraukiant socialinius partnerius, socialines įmones. Mums būtina ugdyti socialines kompetencijas, nes ateities gyvenimas, pasaulis reikalaus kitokių dalykų, nei mes iš pradžių buvome pratę duoti mokykloje“, – akcentavo L. Tamulaitienė.

Ragino nebėgti iš Šiaulių
Tuo tarpu atstovai iš verslo įmonių kuklinosi ir sakė, kad iš bendradarbiavimo gauna abipusę naudą. Kalbėjo, kaip jiems pasisekė, kad gali dirbti su mokiniais. Minėjo, jog iš jų patys daug ko išmoksta ir dėl to gali tobulėti kaip asmenybės. Kai kurie pastebėjo, jog mokiniams šiek tiek trūksta finansinių žinių. Vadinasi, važiuoti į mokyklas ir rengti ekskursijas įmonėse yra būtina. Verslininkai džiaugėsi, kad į juos kreipiasi ir pačios mokyklos. Kalbėjo, jog bet kada su jaunimu gali pasidalyti įgyta patirtimi, pažerti patarimų ir t. t.

Verslo atstovai yra įsitikinę, jeigu mokyklos dar aktyviau bendrautų, nekeltų klausimo, esą papildomai veiklai nėra laiko, atrastų daugiau galimybių, kuriomis turėtų pasinaudoti. Tuomet bendradarbiavimas taptų dar labiau naudingesnis ir prasmingesnis.

„Mes matome, kad labai trūksta specialistų, kurie gebėtų dirbti pramonės sektoriuje. Manome, kad miesto sėkmė labai priklauso nuo stiprios profesinio orientavimo sistemos. Informacinės sistemos, kuri padėtų moksleiviams sužinoti, ką žmonės konkrečiai veikia, ką dirba pramonės sektoriuje. Pirmiausia mokytojai, karjeros konsultantai, mokyklų vadovai turėtų padėti jaunimui atrasti karjeros galimybes. Smagu, kad dėl to šiauliečiai atranda Šiaulius ir pamato, kiek daug naujų, pozityvių dalykų yra mieste, nes mes nesame mirusios pramonės miestas. Moksleivius reikia ruošti, kad jie norėtų čia grįžti ir gyventi Šiauliuose“, – kalbėjo Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmų Profesinio mokymo ir švietimo skyriaus vadovė Edita Grigaliauskienė.

Norą bendradarbiauti išsakė ir vakar sutartys pasirašę nauji socialiniai partneriai. Jie kalbėjo, kad kiekvienas iš savo pusės stengsis įnešti ką nors naujo ir padės mokiniams lengviau susivokti, kokią profesiją rinktis, kaip tapti patrauklesniems darbdaviui ir t. t.

2017 05 04 18

Tarp naujų socialinių partnerių – ir Šiaulių apylinkės teismo atstovai.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

 

Į viršų