Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) Šiaulių departamento Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vedėja gydytoja Jūratė Karalevičienė primena, kad gyvsidabriu apsinuodijama tada, kai patalpų oras užteršiamas jo garais. Daugelis dar ir dabar turi ir naudoja gyvsidabrinius termometrus, negalvodami apie jų grėsmę organizmui, jei netyčia sudužtų.

Gyvsidabris – bene nuodingiausias sunkusis metalas, galintis smarkiai paveikti nervų sistemą ir sukelti smegenų sutrikimus. Sudaužius termometrą ir nepasitikint savo žiniomis, kaip surinkti gyvsidabrį, rekomenduojama skambinti pagalbos telefonu 112.

Ką daryti sudužus gyvsidabrio termometrui?
NVSC Šiaulių departamentą dažnai pasiekia gyventojų informacija apie sudaužytus gyvsidabrius termometrus ir tai rodo, jog žmonės juos vis dar naudoja.

„Panaši situacija visoje Lietuvoje. Kreipiasi žmonės, kurie netyčia sudaužė ar įskėlė gyvsidabrio termometrą. Teko bendrauti su jauna šeima, auginančia mažamečius vaikus, kuri per savaitę sudaužė net du termometrus, o specialistų pagalbos kreipėsi tik po antro atvejo.

Tad dar kartą norėčiau priminti, kad Lietuvoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, siekiant uždrausti naudoti pavojingas medžiagas, gyvsidabrio termometrai į rinką netiekiami. Juos naudojant rizikuojama užteršti aplinką ir pakenkti savo bei artimųjų sveikatai. Be to, naujoviški sertifikuoti elektroniniai termometrai leidžia saugiai ir patikimai įvertinti kūno temperatūros svyravimus“, – sako J. Karalevičienė.

Grėsmė sveikatai – didelė
Sudaužius seną gyvsidabrio termometrą, pasak J. Karalevičienės, kyla grėsmė prikvėpuoti kenksmingų medžiagų ir taip apsinuodyti.

„Užteršus gyvenamąjį būstą, būtina demerkurizacija (t. y. gyvsidabrio garų toksinio poveikio pašalinimas iš aplinkos). Šią procedūrą vykdo specialistai, naudojamos specialios medžiagos, atliekami laboratoriniai tyrimai, kurie kartojami tol, kol aplinkoje nelieka toksiško gyvsidabrio dalelių. Taigi dėl gyventojų neapdairumo eikvojamos papildomos lėšos.

Vis dėlto žinant, kad ne visi gyventojai pakankamai rūpinasi savo sveikata ir ypač nepaiso saugumo rekomendacijų, svarbu priminti, kad, sudužus gyvsidabrio termometrui, pirmiausia reikia surinkti stambesnius gyvsidabrio rutuliukus naudojant popieriaus lapą ir lazdelę. Taip pat būtina mūvėti gumines pirštines, o kvėpavimo takus stengtis apsaugoti respiratoriumi.

Surinktą gyvsidabrį būtina sudėti į sandariai uždaromą indą su vandeniu, nes tik vandenyje gyvsidabris negaruoja, o patalpas reikia kuo greičiau išvalyti kalio permanganato ar chlorkalkių tirpalu ir išvėdinti“, – sako gydytoja.

Ne visi žino, kaip utilizuoti sudužusį termometrą
Kas nėra nė karto susidūręs, dažniausiai sudužus gyvsidabrio termometrui nežino, kaip elgtis. Gydytoja J. Karalevičienė tokiu atveju pataria skambinti bendruoju pagalbos tel. 112. Tarnybos darbuotojai patars, kaip tinkamai surinkti gyvsidabrį.

„Jokiu būdu negalima gyvsidabrio išmesti į buitinių atliekų konteinerį! Nors savivaldybės turėtų pasirūpinti, kad gyvsidabris iš gyventojų būtų saugiai surenkamas ir išvežamas, tačiau kol kas tai paliekama gyventojų atsakomybei.

Todėl sandarų indą su vandeniu, į kurį saugiai surinkote sudužusio termometro gyvsidabrį, galite nuvežti į Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelę ir didelio gabarito atliekų surinkimo aikštelę Kairiuose, kur yra specialiai tam įrengtas pavojingų atliekų konteineris. Čia iš gyventojų pavojingos atliekos priimamos nemokamai.

Gyvsidabrio koncentracijos patalpų ore tyrimus atlieka Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos Šiaulių skyrius bei kitos akredituotos, atestuotos Lietuvoje dirbančios laboratorijos“, – informuoja J. Karalevičienė.

Į viršų