Dizaino savaitėje praūžė „Vintage Šiauliai“ mugė, kuri pakvietė madingą ir kuriantį jaunimą – mados dizainerius, menininkus, studentus, moksleivius ir „vintage“ stiliaus entuziastus – pristatyti savo gaminius, aksesuarus ar spintoje ilgai dulkėjusius vertingus daiktus. Juos buvo galima ne tik parduoti, bet ir perleisti mainais naujam šeimininkui. Mugė, pasak renginio organizatorių, yra puiki proga sutikti bendraminčiams, susirasti naujų draugų, pranešti apie savo veiklą.

Save pristatyti galėjo ir kuriantys vienetinius darbus
Kaip sako Dizaino savaitės organizatorė Šiauliuose dizainerė Irmina Savickienė, organizuoti „Vintage“ mugę nuspręsta siekiant sutelkti madingą jaunimą, suprantantį, kas yra geras daiktas. „Užsilikusį daiktą mamos spintoje ar savoje galima iškeisti, parduoti. Čia prisistato dizaineriai, kurie kuria vienetinius produktus. Kol kas pakankamai sudėtinga sukviesti visus, nes tai pakankamai nauja. Ne visi pagalvoja, kad senas kokybiškas rūbas gali būti pakeistas į patinkančią rankinę. Šio renginio metu ir paaiškės, kiek pavyks mainai, kiek bus atrasta „vintage“ mada, ir kitais metais, tikiuosi, startuosime stipriau, atrasime daugiau pasekėjų. Kol kas jų Šiauliuose nėra labai daug“, – sako I. Savickienė.
Mugėje daugiausia buvo galima įsigyti rūbų, aksesuarų, batų. Čia susirinko maždaug 20 kūrėjų ir „vintage“ stiliaus entuziastų. Tiesa, panorusių dalyvauti buvo daugiau, visgi siekiant renginio vienovės ir estetikos atrinkti tik patys kūrybingiausi ir aktyviausi.

Pasiūlė čia pat sukurtus daiktus
Mugėje darbuojasi architektė Rasa Pumputienė, ką tik susikūrusi jaukią darbo vietą. Prie darbastalio stovi įspūdinga konstrukcija, ant kurios ji kabina savo kūrinių ekspoziciją.

Kabykla-konstrukcija pagaminta iš įmonės, gaminančios PET tarą, plastiko atliekų, taip pat metalo detalių, popieriaus. Ant jos kabo dvi gražios rankinės, irgi pagamintos iš gamybos likučių, nebetinkančių kitų kūrinių formavimui.

„Didžioji rankinė – flizelino ir veltinio rankinė. Šiandien planuoja gaminti rankinę iš šviestuvų likučių, – sako architektė. – Nusipirkę daiktą mes dažnai net nepavartoję jį išmetame. Pramonėje  galima atrasti daugybę gražių atliekų, iš kurių galima kurti. Jeigu mes sukurtume įmonę, kuri iš atliekų gamina, į aplinką išmetamų dalykų būtų dar mažiau. Gamtai tai turi didelės reikšmės.“

Kiekvienas gaminys, pasak architektės, yra tarsi gyvenamojo namo rekonstrukcija.

Pradedanti dizainerė sukūrė unikalių suknelių
O štai Kotryna Adomaitytė, dvylikotė didždvarietė, jau pristato savo kurtas vienetines sukneles. Šalia jų ir keli dėvėti unikaliai atnaujinti rūbai.

„Mano pagrindinis hobis – siūti rūbus. Planuoju studijuoti mados dizainą Anglijoje. Mada domiuosi jau nuo penkerių – tada jau ėmiau siūti rūbus barbėms. Svajonė liko ir nesikeitė iki šiol. Žinių apie siuvimą renkuosi savarankiškai internete, savarankiškai tobulinu siuvimo įgūdžius, stebiu įvairius video-. Mano močiutė buvo siuvėja, ji suteikė man žinių. Daug skaitau, kad suprasčiau, kaip gaminamas rūbas. Lankiau nemažai dailės būrelių, baigiau neseniai dailės mokyklą“, – sako Kotryna.

Mergina namuose turi kelias siuvimo mašinas: viena paveldėta iš močiutės „Singer“ ir nauja „Jaguar“. Siuva ji su abiem.

Visgi suknelės labai įdomios, todėl paprašome detaliau pristatyti savo kūrinius.

„Mano pagrindinė mintis – pasiūti kuo įdomiau ir pasiūlyti tai, kas yra madinga už prieinamą kainą. Mėgstu tamsias spalvas. Kaip matote, būtent jos ir dominuoja. Pasiuvusi šias sukneles buvau labai patenkinta. Jos atrodo labai žaviai. Ši minimalistinio stiliaus tobula suknelė tinka beveik visoms kūno formoms. Ji iš pirmo žvilgsnio atrodo paprasta, bet dėvint atrodo išties žaviai. Pasiūta iš švelnaus neopreno. Šis audinys gražiai krenta ir nesiraukšlėja. Suknelę galima dėvėti ant marškinėlių. Derinti galima ir su kedukais, ir aukštakulniais“, – teigia jaunoji dizainerė.

2017 05 05 18

R. Pumputienė mugėje rodo vienetinę naujutėlę rankinę, sukurtą iš tekstilės atliekų.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

2017 05 05 20

„Vintage Šiauliai“ mugėje buvo galima įsigyti ir aksesuarų.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų