Ketvirtadienį buvo sušauktas neeilinis Šiaulių miesto savivaldybės Tarybos posėdis ir du jo klausimai susilaukė itin didelio dėmesio ir komentarų lavinos. Jau kurį laiką sklido gandai, kad esą šis neeilinis posėdis šaukiamas tik dėl Zoknių viaduko investicinio projekto rengimo tvirtinimo, nes prieš dvi savaites Tarybos nariams trūko informacijos.

Tačiau vakar posėdyje paaiškėjo, kad situacija kardinaliai pasikeitė: Laisvoji ekonominė zona (LEZ) savaitės pradžioje Miesto savivaldybei pateikė raštą, kuriame pažadėjo parengti investicinį projektą, tad Zoknių viaduko klausimas iš Tarybos posėdžio darbotvarkės ir vėl pašalintas.

Taigi, Tarybos nariai visą dėmesį galėjo skirti antruoju numeriu į darbotvarkės projektą įrašytam klausimui – pakeisti Šiaulių miesto daugiabučių namų renovacijos administratorių. Administratoriumi tapo AB „Šiaulių energija“.

Nesutarimuose dėl viaduko koalicijos skilimo neįžvelgia  
Prieš Tarybos posėdį mieste sklido kalbos, esą Zoknių viaduko klausimas skaldo Tarybą ir valdančiąją koaliciją. Juk šis klausimas susilaukė begalės atgarsių tiek Tarybos praėjusio posėdžio metu, tiek ir vėliau socialiniuose tinkluose.

Matomas akivaizdus Tarybos narių pasidalijimas. Taigi kyla klausimas, ar nesuskils valdančioji koalicija.

Vicemeras  D. Griškevičius teigė, kad norint kelti dirbtines aistras, tai galima daryti bet kur.

„Nesutarimai gali kilti nebūtinai dėl viaduko klausimo – esmė yra principai ir požiūris. Jei norime kelti dirbtines aistras, tai galima daryti bet kur“, – sakė D. Griškevičius.

Kartu iš vicemero sužinojome, kad dėl iš LEZ’o gauto rašto dabar Savivaldybei iš esmės nieko daryti nebereikia. Pasak D. Griškevičiaus, situaciją reikia vertinti realiai – Zoknių viaduką turime galimybę gauti tik todėl, kad tai yra vidinio aplinkkelio sudėtinė dalis.

„Aš jokiu būdu nesakau, kad kitur nereikia viadukų, aš tik sakau, kad šioje situacijoje mes  potencialiai turime galimybę gauti finansavimą tik todėl, kad tai yra vidinis aplinkkelis. Reikia pamiršti tam tikras ambicijas.

Jeigu bus parengtas investicinis projektas, kaip žadėjo LEZ’as, gruodžio mėnesį mums reikės susirinkti ir nuspręsti, ar mes teikiame paraišką Susisiekimo ministerijai, ar neteikiame“, – „Šiaulių naujienoms“ sakė vicemeras.

Diskusijos kilo dėl rinkimų ir asmeninių ambicijų
Šiaulių miesto meras Artūras Visockas „Šiaulių naujienoms“ prieš vakarykštį posėdį pripažino, kad dėl viaduko pasisakė tiek gyventojai, tiek verslas – visi teigė, kad jis yra reikalingas. Pasak mero, o tai skatina klausimą vystyti toliau.

„Praėjusiame posėdyje viaduko klausimas buvo atidėtas. Šiame mes patys turime jį išimti iš darbotvarkės. Verslas aiškiai pasakė, kad tilto reikia ir kad mato prasmę padėti miestui, todėl yra pasiruošęs padovanoti investicinį projektą. Tai reiškia, kad tai miestui nieko nekainuos. Jei ir čia galima įžvelgti scenarijų, kodėl tai yra blogai, tada aš nebesuprantu šio pasaulio“, – sakė A. Visockas.

Mero teigimu, viaduko klausimas sukėlė tiek daug diskusijų dėl rinkimų ir asmeninių ambicijų. Jo manymu, politikai bando vieni kitus sumenkinti, o dėl to kenčia miesto gyventojai. Baigsis rinkimai – baigsis ir sąmyšis.

Koalicijos suskilimo meras nemato. Jo manymu, niekas nesiruošia daryti jokių viražų ir visi dirbs kaip dirbę.

„Rinkimai praeis ir bus, kaip bus. Ši koalicija susikūrė drąsos pagrindu daryti darbus, kurie reikalingi miestui net negalvojant apie kitokius scenarijus.

Jei koalicija nebesinorės tęsti darbo, tai ji turės pasikeisti, bet tikiuosi, kad tokių minčių niekas neturi ir toliau dirbsime, kaip ir dirbę. Juolab kad tiek žmonės, tiek verslas visa tai palaiko“, – „Šiaulių naujienoms“ sakė A. Visockas.

„6 mėnesius tylėjome, o dabar pradėjome kalbėti“
Neeilinio tarybos posėdžio metu frakcijos „Dirbame miestui“ vadovė Simona Potelienė frakcijos vardu paprašė išimti Zoknių viaduko investicinio projekto klausimą iš darbotvarkės, kadangi investicinio projekto rengimą finansuoja verslas.

11 tarybos narių balsavo už, 11 prieš, taigi mero balsas buvo lemiamas ir klausimas buvo išbrauktas iš darbotvarkės. Tačiau po balsavimo pasipylė replikų lavina.

Tarybos narė Angelė Kavaliauskienė teigė, kad šis Tarybos posėdis buvo šaukiamas būtent dėl šio neatidėliotino Zoknių viaduko klausimo, taigi prašė paaiškinimo, ar pakanka vieno pasakymo, jog investicinis projektas finansuojamas verslo.

Situaciją komentavo Teisės skyriaus vedėja Laura Steponkienė: „Sprendimo projektu investicinį projektą ruošti buvo įpareigota administracija. Šiuo atveju subjektas pasikeitė, taigi klausimas nebeteikiamas.“

Pasisakymų metu opozicijos lyderis Denis Michalenko svarstė, ar nuo šiol Taryba bus priversta rinktis tai, kas pravartu verslui. Jis taip pat svarstė Savivaldybės administracijos darbo efektyvumą:„Susiklostė labai įdomi situacija. Verslas nusprendė finansuoti, taigi Taryba bus priversta rinktis tai, kas pravartu verslui, ir gruodžio mėnesį negalės rinktis kitos alternatyvos.

2015 metais rugpjūčio mėnesį Susisiekimo ministerija patvirtino aprašą, pagal kurį buvo galima teikti viadukus. Tų pačių metų spalį Taryba patvirtino specialųjį planą, 2016 m. gegužę dabartinis susisiekimo ministras pažadėjo viaduką įtraukti į sąrašus. Kyla klausimas, ar nėra čia įvelta politika – 6 mėnesius tylėjome, o dabar pradėjome kalbėti“, – sakė D. Michalenko.

Justinas Sartauskas antrino D. Michalenko – esą šis darbotvarkės klausimas vis dėlto buvo reikalingas išaiškinti, kuris poreikis miestui būtų geriausias, jeigu valstybė skirtų finansavimą statyti viaduką.

Tarybos narys Jonas Bartkus buvo kategoriškas – jo manymu Zoknių viadukas kvepia rinkimais:
„Šiandien prieš antrąjį rinkimų turą mums buvo pasiūlytas jau kitoks variantas, negu buvo siūlytas prieš pirmąjį rinkimų turą. Džiaugiuosi galėdamas dalyvauti vieno ar kito būsimo Seimo nario rinkimų kampanijoje. Ačiū.“

Pasisakymų seriją užbaigė Tarybos narys Alfredas Lankauskas. Jis teigė, kad išbraukiant šį klausimą iš darbotvarkės išvengiama galimybės išnagrinėti, kuris viadukas miestui yra reikalingiausias.

„Šiaulių energija“ administruos daugiabučių renovaciją
Tačiau miesto mero nuomone, svarbiausias neeilinio Tarybos posėdžio klausimas – daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos įgyvendinimo administratoriaus pakeitimas. Iki šiol Šiaulių miesto daugiabučių namų renovacijos projektus administravo VšĮ Šiaulių regiono plėtros agentūra, o po balsavimo naująja administratore tapo AB „Šiaulių energija“.

Kaip teigė Šiaulių miesto savivaldybės Ekonomikos ir investicijų skyriaus vedėja Kristina Šmidtienė, rugpjūčio mėnesį įvyko dalininkų susitikimas, kurio metu buvo svarstytas šio proceso perdavimo klausimas.

„Gyventojams administratoriaus pasikeitimas didelės įtakos neturės. Jei būtų nesikeitęs administratorius, kreditavimo sutarčių administravimo kaina išliktų 10 centų už kvadratinį metrą, o naujasis administratorius siūlo mažesnį tarifą – 3 euro centus. Šis mokestis galios tik naujoms sutartims – senąsias reikės persirašyti“, – sakė K. Šmidtienė.

„Šiaulių energijos“ generalinis direktorius Česlovas Kasputis sakė, kad Šiaulių regiono plėtros agentūra yra ant bankroto ribos, todėl procesą perduoti buvo privaloma: „Mūsų įmonė jokios naudos iš to neturės. Matyt, paskaičiavus įkainį jis neatpirks net žmonių atlyginimų. Įmonė priims šią veiklą kaip nuostolingą, tačiau Savivaldybė yra šeimininkas ir mus įpareigoja.“

Č. Kasputis teigė, kad reikia suaktyvinti šią veiklą ir renovuotų namų atsiras daugiau.

Į viršų