Įpusėjus rudeniui ir pasirodžius pirmosioms šalnoms vairuotojai naktimis ir rytais jau turi nuvalyti apšalusius langus, pašildyti automobilio saloną. Kiemuose jau girdimos pirmosios automobilių „simfonijos“, keliančios klausimą, ar ne laikas įsigyti naują akumuliatorių. Vadinasi, dabar yra tas metas, kai reikia paruošti automobilį šaltajam metų laikui.

Specialistai primena, kad dyzeliniams automobiliams būtinai reikia patikrinti pakaitinimo žvakes, akumuliatorių, vertėtų pasikeisti ir kuro filtrą. Svarbu nepamiršti ir tokių elementarių darbų, kaip langų plovimo skysčio pakeitimas iš vasarinio į žieminį. Taip pat reikėtų apžiūrėti šviesos prietaisus ir pasikeisti padangas.

Leonardas: „Liko tik pasikeisti padangas“
– Turiu naują mašiną, todėl specialiai ruoštis žiemai nebereikia. Manau, kad nauju automobiliu saugu vairuoti tiek žiemą, tiek vasarą. Jeigu automobilis senas, tai, žiūrėk, ir akumuliatorių keisti reikia ir kitų problemų atsiranda. Apskritai žiemą iš tiesų vairuoti yra sunkiau: anksčiau temsta, slidus kelias, vairuotojų kartais negelbėja net geros padangos.

Raimondas: „Neturiu automobilio“
– Neseniai išsilaikiau vairuotojo teises ir žinau, kad iš tiesų automobilį žiemai reikia pasiruošti. Jeigu automobilis dyzelinis, būtina pakeisti žvakes, akumuliatorių, pasikeisti padangas. Gaila, tačiau kai kurie vairuotojai neskuba to padaryti. Taip jie rizikuoja tiek savo, tiek kitų saugumu. Tokie žmonės paprasčiausiai neatsakingi.

Jonas: „Žiemą man automobilio nereikia“
– Žiemą automobiliu nevažinėju, nes išvažiuoju į Angliją. Žiemą automobilį palieku garaže. Atjungiame akumuliatorius, užpilame kuro pilną baką ir paliekame kaimynų priežiūrai. Anglijoje, kur reikia, nuveža žmona. Ten niekas nereikalauja, kad automobilis būtų su žieminėmis padangomis. Anglijoje vairuotojams tik techninę automobilio apžiūrą reikia atlikti.

Modestas: „Paruošiau jau seniai“
– Ruošiamės išplaukti į kitą miestą, grįšime tik gruodžio viduryje, todėl automobilį žiemai paruošiau iš anksto. Patikrinau, kad antifrizai, tepalai tvarkingi, padangos pakeistos būtų. Kai pas mus orai nuolat keičiasi, atsarga gėdos nedaro. Manau, kad jau daugelis vairuotojų pasekė mano pavyzdžiu.

Virginijus: „Ruoštis žiemai neskubu“
– Kol kas dar ruoštis žiemai neskubu. Šalčių dar nebijau, pasiruošimui atrasiu laiko vėliau. Svarbiausia, kad tik padangos laiku būtų pakeistos. Žiemą eismo sąlygos daug sudėtingesnės nei vasarą, todėl aukštos kokybės padangos yra būtinos. Taip pat, manau, ne pro šalį vairuotojams būtų pasitobulinti savo vairavimo įgūdžius. Kultūros keliuose jiems iš tiesų trūksta.

Kristina: „Neturiu automobilio“
– Mano automobilis šiuo metu yra sugedęs, todėl ir prižiūrėti jo nereikia. Manau, kad Šiaulių vairuotojai atsakingai ruošiasi žiemai ir savo automobiliais pasirūpina iš anksto. Turbūt visų vairuotojų atsakomybė išaugtų dar labiau, jeigu daugiau apie tai viešai būtų kalbama. Reikia žmones skatinti, kad jie saugiau vairuotų.

Į viršų