Analitikai prognozuoja, kad, Europos šalims sutarus nuo vasaros nebepirkti naftos iš Irano, degalai brangs ne tik šią naftą iki šiol pirkusioms Graikijai, Ispanijai, Italijai, bet ir Lietuvai, nors "Orlen Lietuva" perka rusišką naftą, praneša LTV laida "Šiandien". Be to, Lietuvos rinkai naftą ir jos produktus brangina dar ir dėl krizės euro zonos šalyse stiprėjantis doleris.

Nuo metų pradžios benzinas Lietuvos degalinėse pabrango 30-40 centų ir artėja prie 4,80 Lt ribos. 

Analitikai sako, kad, Europos Sąjungai nutarus su Iranu nebesudaryti jokių naujų naftos ar jos produktų pirkimo sutarčių, o dabartines nutraukti nuo vasaros, šįmet Lietuvos rinkoje nafta ir degalai turėtų tik brangti. Nepaisant, kad "Orlen Lietuva" naftą perka ne iš Irano, o iš Rusijos. 

"Urals" nafta galbūt brangs netgi labiausiai iš visų naftos rūšių, nes ji yra kaip alternatyva Irano naftai. Tai tikėtina, kad "Orlen Lietuva" pirks brangesnę rusišką naftą, ir savaime jos pelnas turėtų kristi", - mano "Finastos" finansų analitikas Tadas Povilauskas. 

Dar vienas veiksnys, veikiantis naftos produktų kainą, - euro zonos šalių skolų krizė, dėl ko Amerikos doleris lito atžvilgiu stiprėja. Stiprėjant doleriui, nafta brangsta. 

"JAV dolerio kursas labai priklauso nuo to, kaip bus sprendžiamos euro zonos krizės problemos. Tai bent jau iki kovo mėnesio, manoma, tos problemos neišsispręs, ir tai yra palankiau JAV doleriui. Todėl greičiausiai turėsim stipresnį JAV dolerį, o tai lems, kad vėlgi degalų kainos Lietuvoje greičiausiai nepigs", - sako T. Povilauskas. 

Lietuvoje dėl nuolat brangstančio benzino jo pardavimai per kelis metus susitraukė daugiau nei per pusę - vairuotojai įsiveža pigesnio benzino iš aplinkinių šalių, gyventojai labiau perka dyzelinu varomas mašinas, įrenginėjama dujų įranga. 

Prekiautojai degalais vienintelę galimybę atpiginti degalus mato per akcizus. 

"Mūsų nuomone, reikėtų taikyti akcizo minimumą. Kažkodėl mes taikome 21 proc. didesnį akcizo tarifą. Tai čia turbūt yra atsakymas, kodėl Lietuvoje, nors didmeninė kaina tarp kaimyninių valstybių yra vienoda, mažmeninėje prekyboje benzinas yra brangiausias", - teigia Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacijos prezidentas Lukas Vosylius. 

Mažmeninėje rinkoje degalų kaina susideda iš jų didmeninės kainos ir akcizo valstybei. Šiuo metu akcizas benzinui Lietuvoje yra 1500 litų už 1000 litrų. Toks akcizas galioja nuo 2009 metų rugsėjo.

ELTA

Į viršų