Fraktalų piešimas yra savotiška meditacija, atsipalaidavimas – taip sako dailininkė Gintarė Rauckienė. Pasak jos, toks piešimo metodas nuima įtampą, šalina nerimą, baimes. „Be abejo, skleidžiasi kūrybinis potencialas. Tai labai svarbu norint gyventi visavertį gyvenimą“, – sako dailininkė.

Stebėdama nūdienos visuomenę ji pastebėjo, kad žmonės nori greitų rezultatų, pokyčių be jokių pastangų. Pavyzdžiui, susirgus lengviausia išgerti piliulę ir laukti, kol ji išgydys. O juk svarbiausia, G. Rauckienės teigimu, yra darbas su savimi: mylėti, pajausti, tikėti…

Kaip ir kodėl fraktalai piešiami
G. Rauckienė pasakoja, kad žodis „fraktalas“ yra kilęs iš lotynų kalbos žodžio „fractus“, reiškiančio  „sudarytas iš dalių“. „Tai geometrinis objektas, kurio atskirose dalyse galima pamatyti jį patį.

Fraktalinis piešinys – unikalus kūrinys, kuris atspindi autoriaus individualumą, kuriame net mažiausia detalė atkuria tai, kas jam būdinga.

Linijos piešiamos užsimerkus, spontaniškai: taip mes protą tarsi išjungiame ir užleidžiame vietą nesąmoningai sričiai. Piešinys yra nepakartojamas, kaip ir žmogaus pirštų antspaudas. Toliau jau spalvinama spalvotais pieštukais, kurių spalvą renkamės taip pat užsimerkę“, – sako dailininkė.

Fraktalų piešimas – tai žmogaus fizinės ir emocinės būsenos diagnostikos, prognozės bei korekcijos metodas.
Pasak dailininkės, šis metodas prieinamas bet kuriam iš mūsų. Jis padeda giliau suprasti save, savo santykį su aplinka, su pasauliu ir suteikia galimybę koreguoti vidinę būseną.

„Fraktalinis piešimo metodas pirmą kartą buvo pritaikytas 1991 m. Jo autorė – psichologė T. Z. Polujachtova. Ji žinoma kaip universalių metodikų kūrėja sveikatinimo ir biotechnologijų srityse.

Šis metodas turi raktą, kuriuo galime iššifruoti piešinyje užkoduotą informaciją. Ją mums suteikia piešinio linijos, pasirinktos spalvos.

Linija – tai lyg žmogaus rašysena. Koks žmogaus charakteris – tokia bus ir nupiešta linija. Ryškiai nubrėžta, trūkinėjanti, grakšti, aštri, kampuota – visos jos pasakoja apie asmenybės savybes, apie emocinę būseną. Tad fraktalo langelių visuma sukuria žmogaus paveikslą. Nesąmoningai pasirinktos spalvos dar daugiau atskleis informacijos, nes pagal jas galime įvertinti autoriaus energetinę sistemą.

Ar turi mokėti piešti?
G. Rauckienė sako, kad iki šiol vedė tik fraktalų metodo seminarus, o štai dabar kas savaitiniam piešimui Šiauliuose norintieji išbandyti užsiėmimus rinksis pirmą kartą. Vienas užsiėmimas trunka net dvi valandas. Bet vieno užsiėmimo pakanka tik pramogai. Jei norime pasiekti rezultatų, reikia piešti nuosekliai. Norint pokyčių gyvenime, dailininkės teigimu, reikia nupiešti 21 piešinį per tam tikrą laiką: taip gautume savotišką imunitetą tiek fiziniame, tiek dvasiniame lygmenyse visiems metams.

„Pirmiausia piešime diagnostinį fraktalą, jį analizuosime, kalbėsimės su kiekvienu dalyviu individualiai. Fraktalinis piešimo metodas turi galimybę koreguoti tai, kas mumyse nepatinka. Taigi,  jeigu dalyvis panorės, toliau mes piešime korekcinius fraktalus. Kai įsisavinsime technologiją – piešime kūrybinius, norų, teminius fraktalus“, – paaiškina G. Rauckienė.

Be to, smagiausia yra tai, kad piešti gali bet kas – pradedant vaikais, gali piešti ir senjorai, piešimo įgūdžiai visiškai nebūtini.

Teiraujamės, kokie žmonės domisi arba gali susidomėti meditaciniu piešimu.

G. Rauckienė paaiškina, kad fraktalų piešimas tai savotiška meditacija, atsipalaidavimas. Tai nuima įtampą, šalina nerimą, baimes. „Be abejo, skleidžiasi kūrybinis potencialas. Tai labai svarbu norint gyventi visavertį gyvenimą. Žmonių tikslai įvairūs: vieniems tai būdas atsipalaiduoti ir pailsėti nuo buities rūpesčių. Tie, kurie jau susipažinę su fraktalais, juos piešę, žino, kad tai padeda spręsti problemas, pažinti save giliau, ieškoti ir pamatyti savo slapčiausias, išorėje nepasireiškiančias savybes, gerinti santykius su artimaisiais, gerinti sveikatą. Visa tai mums duoda nuoseklus fraktalų piešimas“, – teigia dailininkė.

Kaip susidomėjo ir kaip tai padėjo
„Viskas, kas susiję su piešimu, kūryba, man labai įdomu. Kažkada atsitiktinai radusi metodo autorės mokinės L. B. Pauliukėnės pasiūlymą jį išmokti su malonumu sutikau. Kursai vyko žiemą, tad ilgais vakarais piešdavau ne tik aš, bet ir visa mano šeima. Įsitraukė ir vyras, ir du sūnūs – kas gali būti geriau, kai prie apvalaus stalo geriant arbatą, spragsint židiniui, sėdi visi artimiausi žmonės, piešia ir bendrauja? Tai labai suartina, gerina mikroklimatą šeimoje. Tad šį metodą labai pamėgau, kadangi jis paprastas, bet kuria tikrus stebuklus“, – sako dailininkė.

Jau antrus metus ji piešia ir moko piešti kitus. Ir štai, įgijus praktikos, lengvai įsisavinamą piešimo terapiją nutarė paskleisti plačiau.

„Fraktalų piešimas padeda sveikti, gerinti sveikatą – šitą jau ne kartą esu girdėjusi iš savo mokytojos, kuri dirba ir su sergančiais žmonėmis. Juk spalvų terapija yra vienas iš veiksmingiausių savireguliacijos ir sveikatos gerinimo metodų.

Puikūs rezultatai pasiekiami gerinant santykius tiek su artimaisiais, tiek su kolegomis piešiant kolektyve – tai galiu patvirtinti ir pati. Labai naudinga piešti fraktalus vaikams, tada tikrai gerėja vaikų vidinė būsena, elgesys, didėja vaiko savęs vertinimas. Kiekvienas piešiantis fraktalus pasakys, kad atsiranda emocinis stabilumas, dvasinė harmonija“, – sako dailininkė.

Ar galima rasti paslėptus savo talentus šiuose užsiėmimuose? G. Rauckienė tuo net neabejoja. Piešiant fraktalus išryškėja žmogaus asmeninės savybės ir jis pats nustemba, kokios neribotos gali būti jo galimybės.

„Atsiskleidžia paslėptas kūrybiškumas, žmonės įgyja drąsos padaryti tai, apie ką seniai svajojo“, – sako G. Rauckienė.

2016 09 14 01

G. Rauckienė: „Fraktalų piešimas padeda sveikti, gerinti sveikatą – šitą jau ne kartą esu girdėjusi iš savo mokytojos, kuri dirba ir su sergančiais žmonėmis.“
Gintarės RAUCKIENĖS archyvo nuotr.

2016 09 14 02

Gintarės RAUCKIENĖS archyvo nuotr.

 

Į viršų