Tarptautinės „Mentor“ organizacijos atstovybė Lietuvoje kartu su Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentu (NTAKD) pristato specialiai paauglių tėvams sukurtą mokomąjį testą. Šis sprendimas įdiegtas interneto svetainėje www.kaveikiavaikai.lt, tad jį atliekantys tėvai galės ne tik pasitikrinti žinias apie psichoaktyviąsias medžiagas, bet ir patobulinti įgūdžius, kaip apsaugoti savo vaikus nuo neigiamo aplinkos poveikio.

„Moksliniais tyrimais įrodyta, jog kuo jaunesniame amžiuje vaikai pradeda eksperimentuoti su psichoaktyviosiomis medžiagomis, tuo didesnė tikimybė, jog ateityje jie taps priklausomais. Tad natūralu, jog tėvai nori ir stengiasi apsaugoti atžalas nuo žalingų įpročių. Vienas iš būdų – pažinti psichoatyviąsias medžiagas ir gebėti paneigti visuomenėje vyraujančius gajus mitus. O tam ypač bus naudingas šis testas, kurio informatyvūs ir klausimai, ir atsakymai “, – sako NTAKD direktorė Inga Juozpavičienė.

Asociacijos „Mentor Lietuva“ projektų koordinatorė Bernadeta Lažauninkaitė priduria, jog testas taip pat atkreipia dėmesį į tėvų ir paauglių tarpusavio santykius bei pasitikėjimą, tik kuriam esant, galima kalbėtis su paaugliu apie sveiką gyvenimą be alkoholio, tabako ir kitų narkotinių medžiagų.

Iš viso testui sukurta 60 klausimų ir atsakymų, tačiau sprendžiantysis vienu kartu turės atsakyti tik į 30 jų. 15 klausimų kaskart bus apie alkoholio, energetinių gėrimų, tabako, elektroninių cigarečių, vaistų ir narkotinių medžiagų daromą žalą, kiti 15 – padės geriau suprasti, koks turėtų būti santykis tarp tėvų ir paauglių, bei kaip kurti sveiką atmosferą šeimoje ir namuose.

„Gali turėti gausybę žinių apie psichoaktyvių medžiagų prevenciją, bet su savo paaugliu vaiku apie jas galėsi pradėti kalbėti tik tada, kai jis tavimi pasitikės ir matys, jog esi pajėgus spręsti ištikusią problemą“, – sako B. Lažauninkaitė.

Tarpasmeniniams tėvų ir vaikų ryšiams skirta ir didžioji dalis mokomosios internetinės programos „Ką veikia vaikai“ pamokų tėvams. Programa veikia kaip alternatyva organizacijos „Mentor Lietuva“ vykdomiems tėvystės mokymams, kuriuose dėl užimtumo ne visi tėvai turi galimybę dalyvauti, bet ieško atrinktos, faktais ir moksliniais tyrimais pagrįstos informacijos.

Į viršų