Medicinos diagnostikos ir gydymo centro duomenimis, net iki 30 procentų gimdžiusių moterų gyvenimą sutrikdo ginekologinė liga, apie kurią kalbėti nedrąsu net su gydytoju. Dėl šios ligos atsiradę negalavimai išmuša iš įprasto gyvenimo vėžių. Deja, moterys vis dar gėdijasi dėl jos kreiptis į gydytojus, tačiau būtent profilaktika ir laiku diagnozuota liga padeda išvengti dubens organų prolapso komplikacijų.

Laiku diagnozavus ligą išvengiama komplikacijų
Dubens organų prolapsas – tai būklė, kai susilpnėja dubens organus laikantys raumenys ir kuris nors organas dubens srityje pasislenka. „Pirmoje ir antroje ligos stadijose moterys gali nejausti jokių simptomų, tad dažniausiai į gydytojus kreipiasi tuomet, kai darinys išslenka per makštį. Tuomet nustatoma trečia arba ketvirta ligos stadija“, – sako akušerė-ginekologė Irena Kirilova.

Diagnozavus ligą, užkertamas kelias komplikacijoms.Gydytojos teigimu, šia liga dažniau serga vyresnės, kelis kartus gimdžiusios moterys. Simptomai pasireiškia prieš arba po menopauzės. Ligos atsiradimą skatina ir sunkus fizinis darbas, nutukimas, lėtinis kosulys. „Kad būtų galima sustabdyti ligos progresavimą, labai svarbu kuo anksčiau diagnozuoti dubens organų prolapsą. Nepradėjus laiku gydyti, prolapsas gali didėti, sukelti diskomfortą, šlapimo takų uždegimą, inkstų funkcijos sutrikimą“, – sakė akušerė-ginekologė I. Kirilova.

Pirmieji simptomai, į kuriuos gydytoja pataria atkreipti dėmesį, – tempimo pojūtis, taip pat tampa sudėtingiau nusišlapinti. Ligai paūmėjus, gali būti sunku tuštintis, per lytinį plyšį gali išlįsti darinys. Kad apsisaugotumėte nuo tokių nemalonių staigmenų, patariama reguliariai apsilankyti pas gydytoją akušerį-ginekologą. Gydytojas pastebės dubens organų nusileidimą, kurio nė neįtartumėte, esant ligos pradinei stadijai.

Individualus gydymas
Pajutus tempimą dubens srityje, diskomfortą, gydytoja I. Kirilova pataria nelaukti ir kreiptis į akušerį-ginekologą. „Jei apžiūros metu nustatomas pirmos, antros stadijos prolapsas, iš pradžių dažniausiai skiriamas konservatyvus gydymas, patariama keisti gyvenimo būdą. Gydytojos teigimu, nustačius trečios arba ketvirtos stadijos ligą ir moteriai jaučiant didžiulį diskomfortą, siūlomas operacinis gydymas. Centre pacientėms pritaikomas individualus gydymas. Esant 3–4 stadijai, taikoma pesaro terapija ir atliekamos operacijos, koreguojančios prolapsą. I. Kirilova pabrėžia, kad gydant šią ligą, labai svarbu pakeisti gyvenimo būdą, sumažinti kūno masės indeksą, jei yra antsvorio. Taikomos ir bendrosios priemonės: dubens organų iškritimą skatinančių būklių – astmos, vidurių užkietėjimo, menopauzės simptomų gydymas. „Pasitarus su fizioterapeutu, parenkami pratimai, stiprinantys dubens dugno raumenis. Pesarai skiriami, jei pacientė atsisako chirurginio gydymo, bet turi nusiskundimų arba yra laiko iki numatyto chirurginio gydymo“, – apie gydymo galimybes pasakojo akušerė-ginekologė.

Profilaktikai – Kegelio pratimai
Pasak I. Kirilovos, kiekvienai moteriai labai svarbu rūpintis savo sveikata, tad ypač gimdžiusioms pacientėms gydytoja rekomenduoja profilaktiškai treniruoti dubens dugno raumenis – atlikti Kegelio pratimus.

„Išvengti dubens organų prolapso padeda ir vidurių užkietėjimo profilaktika, tad gerkite daug vandens, būkite fiziškai aktyvios, valgykite daug skaidulų turinčio maisto. Nepamirškite, kad sunkių daiktų kilnojimas ir sunkus fizinis darbas padidina riziką susirgti dubens organų prolapsu, tad sunkius fizinius darbus perleiskite vyrams. Rūpintis savo sveikata ir atpažinti pirmuosius ligos simptomus – vertingiausia, ką galime padaryti dėl savo sveikatos. Tad nesidrovėkime kalbėti apie šią ligą ir gydykime ją dar neprasidėjus komplikacijoms“, – sako gydytoja.

Į viršų