Higienos instituto specialistai, apklausę daugiau kaip tris šimtus profesionalų, pateikė išvadas, kuriuose išaiškėjo, jog net 83,8 proc. muzikantų dėl ilgai trunkančio darbo, kai kūnas yra nepatogioje padėtyje, įtampos, darbo krūvio ir panašių veiksnių, labai dažnai jaučia skausmą ar diskomfortą kaulų ir raumenų sistemoje.

Muzikantai priskiriami rizikos grupei
Pasaulyje atlikti tyrimai rodo, kad ilgalaikis darbas nepatogioje padėtyje, esant statinėms ir  dinaminėms raumenų apkrovoms, atliekant dažnai pasikartojančius vienodus judesius, sukelia įvairius lėtinius kaulų ir raumenų sistemos pakenkimus. Todėl didžioji dauguma muzikantų patiria kaulų ir raumenų sistemos sutrikimus, kuriuos sukelia grojimas tam tikru muzikos instrumentu.

„Dėl profesinio poveikio muzikantai gali būti priskiriami rizikos grupei. Šiems darbuotojams gresia kaulų ir raumenų sistemos, kaklo, nugaros ir viršutinių galūnių veiklos sutrikimai“, – aiškina Higienos instituto Profesinės sveikatos centro Tyrimų skyriaus vyriausioji specialistė Jūratė Tamašauskaitė.

Higienos instituto tyrėjai siekė ištirti Vilniaus ir Kauno muzikantų ergonominius darbo aplinkos veiksnius ir nustatyti jų sąsajas su kaulų ir raumenų sistemos sutrikimais. Su grojimu susijusios muzikantų sveikatos problemos vis dar nepakankamai ištirtos, o ir Lietuvoje nėra išsamių ir patikimų žinių apie šios problemos dydį, paplitimą, rizikos veiksnius, efektyvios terapijos metodus ir prevenciją.

Buvo apklausti 358 Vilniaus ir Kauno valstybinėse ir savivaldybių biudžetinėse įstaigose, mokyklose ir koncertų įstaigose dirbantys privalomuoju sveikatos draudimu apdrausti muzikantai.

Dauguma – 83,8 proc. – respondentų teigė, kad bent kartą per pastaruosius metus yra jautę skausmą ar diskomfortą vienoje ar daugiau kaulų ir raumenų sistemos vietų. Pusė nurodė, kad tokie pojūčiai juos kankino per pastarąją savaitę. Šie darbuotojai dažniausiai skundėsi juosmens, kaklo ar sprando, pečių bei riešų skausmu ar diskomfortu tose vietose. Beveik 40 proc. apklaustųjų dėl to negalėjo atlikti kasdienių darbų.

Skundžiasi dėl jaučiamo skausmo
Tyrimo metu paaiškėjo, jog didžiausią skausmų riziką patyrė muzikantai, kurie groja fortepijonu, arfa ir akordeonu, o mažiausią – grojantys saksofonu ir kanklėmis. Styginiais muzikos instrumentais grojantys muzikantai dažniau skundėsi viršutinės kūno dalies – kaklo, sprando, pečių, alkūnių riešų skausmu ar diskomfortu, o grojantys fortepijonu apatinės kūno dalies – klubų, šlaunų, kelių, pėdų, kulkšnių skausmu ar diskomfortu. Šiuos skausmus buvo galima susieti su ergonominiais darbo aplinkos veiksniais.

Nustatyta, jog didžioji dalis respondentų priskiriami rizikos grupei, galinčiai patirti kaulų ir raumenų sistemos sutrikimus. Dėl to šiuos darbuotojus reikia toliau tirti ir stebėti jų kūno pozą darbo metu.
 
Taip pat specialistai, įvertinę muzikantų nusiskundimų sąsajas su ergonominiais darbo aplinkos veiksniais išsiaiškino, kad kaulų ir raumenų sistemos sutrikimų galimybę daugiau kaip du kartus didino grojimo metu juntama fizinė ir beveik tris kartus – emocinė įtampa, taip pat daugiau kaip tris kartus – darbas esant nepatogiai kūno padėčiai.

„Išsiaiškinome, kad muzikantams gali padėti raumenų apšilimas, kurį būtina atlikti prieš grojimą. Ši paprasta priemonė sutrikimų tikimybę gali sumažinti beveik 60 procentų“, – teigė J. Tamašauskaitė.

Į viršų