Dažnas šiaulietis, o ypač jaunesniosios kartos atstovas, sako, kad Šiauliuose nėra ką veikti, kur nueiti, ką pamatyti. Jeigu palyginsime sostinės siūlomą veiklų spektrą su Šiaulių miesto pramogų ir edukacijų pasiūla, aišku, su tokiu teiginiu tektų sutikti. Tačiau ar kada pasidomėjome, ką galima nuveikti mūsų mieste ir kuo jis yra patrauklus čia atvykstantiems turistams? Greičiausiai, kad ne. Šiaulių turizmo informacijos centro (TIC) duomenimis, per pirmąjį šių metų pusmetį čia apsilankė 14 049 turistai – tai yra net 58 proc. daugiau negu tuo pačiu metu praėjusiais metais.

Daugiau turistų, daugiau ekskursijų
Turizmo teorijoje turistų srautus lemia turimi ištekliai, atsirandančios naujienos ir vykstantys renginiai. TIC direktorės R. Stankuvienės teigimu, didėjančiam turistų srautui Šiaulių mieste įtakos turi net keletas veiksnių.

„Didėjančiam turistų srautui įtakos turi intensyvesnė TIC veikla. Mes dirbdavome ne tik savo centre, bet ir būdavome mobilūs ir dalyvaudavome įvairiuose renginiuose. Taip pat atsirado naujos pareigybės – komunikacijos projektų vadybininkas, kuris išmano komunikacijos ir viešinimo sritis. Todėl daug kas sužinojo kažką naujo apie Šiaulius. Aišku, įtakos turėjo ir didieji Šiaulių mieste vykę renginiai, tokie kaip „Ant rubežiaus“, akcija „Ragauju Lietuvą“, Lietuvos olimpinė diena, tarptautinės varžybos, konkursai ir taip toliau“, – teigia R. Stankuvienė.

Per pastarąjį pusmetį TIC užsakytos 36 ekskursijos, tai kone perpus daugiau negu praėjusiais metais.

Direktorė sako, kad šiais metais TIC pirmą kartą su atskiru stendu dalyvavo regiono turizmo parodose. Vidutiniškai prireikia trejų metų, kad didžiosios kelionių ir turizmo agentūros prieitų prie tavo stendo ir pasiūlytų bendradarbiauti. R. Stankuvienės teigimu, didieji kelionių organizatoriai jau teiraujasi, domisi, mūsų mieste užsakinėja įvairias ekskursijas, o tai – teigiamas ženklas.

Mėgstamiausios turistų vietos
Kaip pasakoja direktorė, turistų labiausiai lankomi ir mėgstami yra Dviračių muziejus, Fotografijos muziejus, kuris žavi savo naujomis edukacinėmis programomis, taip pat Universiteto Botanikos sodas, kuris turistams siūlo arbatos gėrimo ceremonijas, Šokolado muziejus, o atsinaujinęs Geležinkelių muziejus gali drąsiai lygiuotis su sostinėje esančiu muziejumi.

„Neretai savaitgaliais pas mus apsilanko studentai, kurie atvyksta vienai dienai iš kokio nors Lietuvos miesto, išsinuomoja dviračius ir nori visą dieną praleisti Šiauliuose. Tokiu atveju atsižvelgdami į jų norus sudarome ekskursijų planą“, – pasakoja direktorė.

Tie, kurie yra neabejingi kulinariniam turizmui, Šiauliuose gali užsisakyti lietuviško kulinarinio paveldo degustaciją, sveikuoliškos virtuvės asortimentą, mėginti įminti žydų tradicinio maisto paslaptis: per edukacinį užsiėmimą dalyviai yra supažindinami su žydų tradicinio maisto ypatumais ir ruošimo specifika.

Direktorė džiaugėsi, kad itin populiari tarp turistų, o ypač aktyvesnio laisvalaikio entuziastų, yra ir Talkšos ežero rekreacinė zona su visomis siūlomomis paslaugomis.

„Laisvalaikio aktyvių pramogų pasiūla labai priklauso nuo miesto dydžio, specifikos ir nuo to, kaip miestas save pozicionuoja. Šiauliai nėra kurortinis miestas, bet čia tikrai yra ką nuveikti. Nemokamų pramogų taip pat yra visai nemažai. Dalis tų, kurios minėtos, yra nemokamos – kai kurie muziejai, parkai, Talkšos ekologinis takas. Tereikia domėtis“, – teigia R. Stankuvienė.

Pasiteiravus ko gi trūksta Šiaulių miestui, direktorė tvirtina, kad trūksta visko. „Visko reikia, sakyčiau, kad nėra nė vienos perteklinės sferos. Čia tokia bendra miesto situacija. Tikimės, kad su ateinančia nauja „Urban“ programa mieste atsiras daugiau naujovių“, – pasakojo Šiaulių TIC direktorė.

Šiais metais daugiausia turistų sulaukėme iš Latvijos, Ispanijos, Prancūzijos, Japonijos, Rusijos, taip pat iš Birštono, Skuodo, Panevėžio, Kauno ir Vilniaus.

Taigi, galima sakyti, kad skaičiai nuteigia optimistiškai – akivaizdžiai matoma, kad vis daugiau žmonių apsilanko Šiaulių mieste, belieka tikėtis, kad šie skaičiai tik augs.

Į viršų