Spaudoje mirga įvairios antraštės ir tekstai apie tai, kad Didžioji Britanija po šalyje įvykusio referendumo nedidele balsų persvara nusprendė trauktis iš Europos Sąjungos. Šis klausimas yra itin aktualus Lietuvai – Didžioji Britanija buvo pagrindinis lietuvių emigrantų traukos centras, todėl visiems kyla klausimas, ką dabar darys ten gyvenantys emigrantai ir kaip ši situacija paveiks mūsų šalį ir ekonomiką. Nusprendėme paklausti šiauliečių nuomonės apie Didžiosios Britanijos pasitraukimą iš Europos Sąjungos.

Vidmantas: „Mums nieko neatsitiks, bet paliesti bus gyvenantieji tenai“
– Aš manau, kad Didžioji Britanija neišstos iš Europos Sąjungos arba jeigu išstos, tai bus kaip Norvegijoje. Tokį šalies gyventojų sprendimą vertinu neigiamai. Manau, kad Lietuvai tai turės nedaug įtakos, bet turės, o laikui bėgant pamatysime kokios. Čia gyvenantiems nieko neatsitiks, bet atsitiks tiems, kurie yra emigravę – dėl pasekmių jie gali išvažiuoti į kitas šalis.

Algirdas: „Tokį sprendimą vertinti galima dvejopai“
– Didžiosios Britanijos išstojimą iš Europos Sąjungos vertinu labai dvejopai. Iš vienos pusės atrodytų, kad tai yra pačių žmonių apsisprendimas ir su tuo reikia sutikti. Iš kitos, tarkime, ekonominės pusės, sakyčiau, kad dėl tokio šalies gyventojų sprendimo gali nukentėti visa Europos Sąjunga. Manau, kad visa tai turės įtakos ir Lietuvai.

Jolita: „Toks Anglijos žingsnis duos pasekmių“
– Iš vienos pusės vertinu teigiamai, iš kitos – neigiamai. Aš pati buvau Anglijoje ir neseniai iš ten grįžau. Galiu pasakyti, kad nebedirbantys senyvo amžiaus žmonės yra už tai, kad išstotų, o dirbantys žmonės po viso to už galvos susiėmė ir galvoja, kas dabar bus, ir yra už tai, jog pasiliktų. Manau, kad Lietuvai toks Anglijos žingsnis duos pasekmių tiek ekonomikai, tiek žmonių gyvenimams.

Alfredas: „Didžiosios Britanijos noras išstoti jautėsi jau kurį laiką“
– Kaip aš vertinu... Pasakysiu taip, gal ir gerai. Kai įstojome į Europos Sąjungą, mus turėjo mokyti anglų kalbos, daryti viską, kad žmonės, tiek gyvenantys užsienyje, tiek savo šalyje, gautų vienodus atlyginimus. Anglijos noras išstoti jautėsi jau kurį laiką: juk jie neįsivedė euro, nuolatos derėdavosi, niekada nebuvo jokio bendrumo. Įdomu, kas atsitiks, kai emigrantai iš ten išvažiuos – juk vietiniai už tokias pinigų sumas dirbti nesutinka. Štai kodėl kyla klausimas, ar jie išsilaikys. Lietuvai savų grįžimas didelės naudos neduos: nėra tiek darbo vietų ir niekas jų tiek nesukurs.

Povilas: „Manau, kad britai padarė klaidą“
– Manau, kad senieji žmonės balsavo už tai, kad išstotų, o jaunieji norėjo pasilikti. Truputį baisu, kad dėl tokių šalies poelgių gali pradėti griūti visa Britanija: Škotija nuspręs atsiskirti, Šiaurės Airija prisijungs prie Airijos. Baisiausia, kad kitos Europos Sąjungos šalys pradės svarstyti pasitraukimus. Kadangi Lietuva palyginti neseniai įsivedė eurą ir įstojo į ES, tai Lietuvai tikrai gali būti blogai.

Jurgita: „Didžiosios Britanijos pasitraukimas Lietuvai bus labai nenaudingas“
– Žinote, tai labai sunkus klausimas. Šią situaciją vertinu dviprasmiškai: iš vienos pusės norisi suprasti ten gyvenančius žmones ir palaikyti vieną pusę, tačiau iš kitos pusės norisi sutikti su kita puse. Žiūrint iš Lietuvos perspektyvos mums bus nenaudinga ir visa tai, kas dabar vyksta, turės neigiamos įtakos tiek mums, paprastiems žmonėms, tiek šalies ekonomikai.

Arūnas: „O kas čia blogai?“
– Šitą situaciją vertinu palankiai. Taip pagalvoju, o kas gi čia tokio blogo. Lietuvai nuo to nebus nei geriau, nei blogiau. Manau, kad niekas nepasikeis. Tiems, kurie yra išvykę, mūsų emigrantams, bus prastai, o Lietuvai gal ir geriau – sugrįš savi žmonės į Lietuvą dirbti.

Simona: „Lietuvai atsilieps neigiamai“
– Aš manau, kad Didžiosios Britanijos pasitraukimas iš Europos Sąjungos nebuvo gera mintis. Britanija buvo pagrindinis centras, iš kurio gaudavome daug įvairių prekių ir šiaip visko. Be to, ten gyvena daug mūsų šalies jaunimo. Po šių įvykių manau, kad tiek daug jaunimo ten jie nebepriims, sumažės žmonių algos, visa tai nėra į naudą ir atsilieps neigiamai.

Austėja: „Žmonės neteks darbų“
– Nežinau kaip čia papasakoti. Aišku, esamą situaciją vertinu labai neigiamai. Labai gaila jaunimo. Manau, kad jauni žmonės nebeturės tiek galimybių ten pasilikti arba išvykti iš čia. Taip pat bus daug žmonių, kurie neteks darbų.

Vanda: „Prasidės didelis chaosas“
– Aišku, situaciją vertinu neigiamai. Viskas, kas dabar vyksta atsilieps tiek mūsų ekonomikai, tiek bendrai žmonėms, o ypač tiems, kurie Anglijoje jau įleido šaknis. Jiems bus kur kas sunkiau gyventi. Prasidės didelis chaosas. Jau dabar jie tarpusavyje pykstasi, yra nusiteikę prieš svetimšalius.

Gediminas: „Iš futbolo išmetė, beliko, kad iš žemėlapio išbrauktų“
– Aišku, tokią situaciją vertinu neigiamai. Natūralu, kad kai kažkas griūva, tada viskas atsiliepia neigiamai, ypač kai tai nutinka tokioje galingoje valstybėje. Jie gailėsis ir jau gailisi, kad išstojo. Iš futbolo išmetė, beliko, kad iš žemėlapio išbrauktų. Manau, kad labiausiai visa tai palies emigrantus, taip pat valiutos kursas labai svyruos, bet gyvenantys Lietuvoje nukentės mažiau.

Viktoras: „Mano draugai ir akademikai nusivylė, kai sužinojo tokias naujienas“
– Aš studijuoju ir dirbu Didžiojoje Britanijoje. Visi mano draugai ir akademikai labai nusivylė, kai sužinojo tokias naujienas. Dauguma mano, kad didžioji dalis balsavusiųjų buvo senyvo amžiaus žmonės. Visi buvo šokiruoti, aš taip pat. Manau, kad didžioji dalis jaunimo vis dar tikisi, kad šalis pasiliks ES. Drįsčiau teigti, kad emigrantai iš ten nepasitrauks, nebent bus įvestos griežtos pataisos, dėl kurių reikėtų pasitraukti.

Į viršų