Atšilus orams visi traukia į gamtą prie vandens telkinių pasimėgauti grynu oru ir žaluma. Tačiau sujudo ne tik žmonės, bet ir visi kenkėjai. Ypač pavojų sveikatai kelia erkės, kurių žmonės labiausiai ir baiminasi. Nors visuomenės sveikatos specialistai sako, jog skiepytis nuo erkių platinamų ligų jau per vėlu, nes erkių sezonas prasidėjęs, tačiau primena išlikti budriems ir grįžus po pasivaikščiojimų parke ar miške gerai apsižiūrėti. Kartais nereikia nė kojos iš namų iškelti – erkes į namus parneša augintiniai. Apklausti šiauliečiai pritaria nuomonei, jog reikia skiepytis nuo erkių, tačiau daugelis jų  taip ir neprisiruošia to padaryti ir saugosi kitaip – naudoja repelentus, o grįžę į namus apsižiūri.

Audrius: „Profesija įpareigoja pasiskiepyti nuo erkių“
– Saugausi, nes erkių bijau, todėl esu ir paskiepijęs. Esu matininkas geodezininkas, todėl jau pati profesija įpareigoja pasiskiepyti nuo erkių. Kas trejus metus pagal skiepijimosi grafiką visada skiepijuosi, todėl nebijau eiti į miškus ar žolėje gulėti. Yra ir man kažkada įsisiurbusi erkė, bet nieko rimto, todėl pasiskiepijus daug ramiau. Patarčiau ir kitiems skiepytis.

Irina: „Skiepytis yra beprasmiška“
– Anksčiau miestas buvo labiau prižiūrėtas. Valdžia purkšdavo žoles, kenkėjus naikindavo, o dabar viso to nedaro. Todėl nereikia stebėtis, kad erkių mieste knibždėte knibžda. Manau, ir skiepytis yra beprasmiška. Pati skiepijausi, bet skiepai manęs neapsaugojo – įsisiurbė erkė ir susirgau Laimo liga. Manau, jog būtina prižiūrėti miestą, kad kenkėjų būtų mažiau. O, kaip matote, skiepai ne visada padeda. Nuo vieno pasiskiepiji, o kita liga susergi.

Virginija: „Erkių platinamų ligų bijau“
– Nesiskiepiju, nors erkių platinamų ligų bijau. Miške retai būnu, nors dabar erkių yra visur – net ir miesto parke ar aukštoje žolėje kieme. Manau, jog geriausia apsauga būtų skiepai, bet pati kažkodėl neprisiruošiu pasiskiepyti ir vis tikiuosi, kad nesusirgsiu.

Agnė: „Tikiuosi, jog jokia erkė neprikibs“
– Nebijau ir nesiskiepiju nuo erkių. Ligos yra baisu, bet jau šiam sezonui nesuspėjau pasisiskiepyti, todėl naiviai tikiuosi, jog jokia erkė neprikibs. Nors vaikus tai norėčiau paskiepyti. Dar nė kartą nesiskiepijome nuo erkių, bet manau, jog kitais metais bent jau vaikus paskiepysiu.

Eglė: „Visa šeima pasiskiepijome nuo erkių sukeliamų ligų“
– Saugomės nuo erkių, todėl visa šeima pasiskiepijome nuo erkių sukeliamų ligų. Žinome erkinių susirgimų pasekmes, todėl ir skiepijomės. Jau ne pirmus metus mane skiepija darbovietėje, todėl ir nusprendžiau savo vaikus paskiepyti. Vaikai dar maži ir jų sulaikyti vienoje vietoje nėra galimybės, todėl man vis ramiau, kai žinau, kad jie paskiepyti.

Osvaldas: „Skiepytis reikia – tada ir miške vaikščioti galima ramiai“
– Saugojuosi neidamas į mišką, tačiau specialiai nuo erkių nesiskiepiju. Dabar esu kiek apsirgęs, todėl praleidau skiepą nuo erkių. Manau, jog reikės kiek vėliau pasiskiepyti. Tačiau skiepytis reikia – tada ir miške vaikščioti galima ramiai.

Gytis: „Bijau susirgti erkių platinamomis ligomis, bet bijau ir skiepų“
– Nesiskiepiju, nes esu kaip tas begemotas, kuris labai bijo skiepų. Tačiau bijau ir susirgti erkių platinamomis ligomis, todėl sugrįžęs iš miško visuomet gerai apsižiūriu. Jei kas už rankos nuvestų paskiepyti, tai gal ir sutikčiau. Tačiau kol kas niekada nesiskiepijau nuo erkių.

Silverijus: „Nereikia bijoti erkių – tereikia gerai apsižiūrėti“
– Nereikia bijoti erkių – sugrįžus iš miško ar parko tereikia gerai apsižiūrėti. Žmonės bijo vaikščioti gamtoje, tačiau tik gamtoje žmogus jaučiasi geriau. Kada žmogus bijo erkių, skiepijasi. Man vieną kartą buvo įkandusi erkė, dėl to pakilo temperatūra, tačiau viskas praėjo. Manau, jog erkės yra geri padarai ir tik dėl tų skiepų jos čia eskaluojamos kaip blogos, kurių reikia labai saugotis. Tada žmonės ir skuba skiepytis, nors iš esmės nereikia taip paniškai bijoti.

Lolita: „Nesuskiepijame, nors gal ir geras dalykas tie skiepai“
– Gyvenu nuosavame name, bet kažkaip per daug tų erkių nebijau ir nesisaugau. Į mišką neiname, o kieme stengiamės visuomet nusipjauti žolę ir tvarkyti aplinką, kad kenkėjai nesiveistų. Nesiskiepijame, nors gal ir geras dalykas yra tie skiepai.

Rita: „Nesiskiepiju, nes erkių nebijau“
– Nesiskiepiju, nes erkių nebijau. Pati nei grybauju, nei uogauju, todėl nėra kur tų erkių prisirankioti. Esu miesto žmogus, tačiau gyvenu ežero pašonėje ir kol kas dar nė vienos erkės neteko pasigauti. Žmonės dažnai sako, jog ne visų kraujas toms erkėms patinka, tai gal ir mano kraujas ne toks, kad erkės nesisiurbia.

Vilma: „Galvoju, kad ne visiems ir būtina skiepytis“
– Paprasčiausiai neiname į mišką ir taip saugomės. Niekada nuo erkių nesiskiepijau ir apie tai negalvoju. Kai nutiks kokia nelaimė, tada gal ir pasiskiepysime. Dabar mano darbas nėra susijęs su gamta, kur erkės tyko, tai galvoju, kad ne visiems ir būtina skiepytis. Žinau, kad pavojus išlieka pasigauti erkes ir tame pačiame parke. Pastebiu, kai mano katė į namus parneša erkių, bet per daug nesibaiminu ir galvoju, kad nieko blogo nenutiks.

Ramutė: „Net ir sode galima erkių prisirinkti“
– Saugomės nuo erkių. Šiais laikais yra pačių įvairiausių dezodorantų ir tepalų prieš erkes ir uodus, o skiepytis niekada nesiskiepijau. Manau, kad ne visi skiepai padeda. Žinoma, bijome užsikrėsti erkiniu encefalitu ar susirgti Laimo liga. Tačiau manau, jog ir sode galima tų erkių prisirinkti.

Į viršų