Sekmadienį XIII Tytuvėnų vasaros festivalio renginyje koncertavo atlikėjas Mateusz Lawniczak iš Lenkijos. Koncertas vyko Tytuvėnų vienuolyno mažajame kieme. Atlikėjas grojo gitara ir dainavo pagal renesanso laikų melodijas, anglų rašytojo, poeto ir dramaturgo Viljamo Šekspyro kūrinius.

Dainos – įmantrios ir nesudėtingos
,,Šis koncertas tarsi savotiškai pratęsia praėjusį koncertą, kuris buvo skirtas V. Šekspyro 400-osioms mirties metinėms. Kodėl sakau, kad tai tarsi savotiška tąsa? Ne todėl kad anąkart skambėjo nemažai angliškos muzikos, šiandien mes apskritai klausysime anglų renesanso muzikos.

Šitos dainos buvo reikalingos todėl, kad tuo metu muzikoje vyravo polifoninės melodijos ir pakankamai sudėtingos, daugiausia bažnytinė polifoninė muzika. Tokią muziką buvo labai sunku kiekvienam žmogui priimti kaip savą. O šitų renesansinių dainų tiksliai perduodamas tekstas neapkraunamas labai didele polifonija. Melodija yra įmantri, bet ji nėra tokia sudėtinga. Ji labiau priartinta prie liaudies.

Tuo laikotarpiu, kada šitos dainos renesanso epochoje buvo atliekamos, tai Anglijoje joms buvo pritariama liutnia. Jūs girdėsite skambant gitarą, bet mes tarsi ir nenusižengiame tai renesanso tradicijai, nes baroko epochoje tai jau buvo“, – kalbėjo koncerto organizatorė Nijolė Saimininkienė.

„Renesanso muzika man įdomi“
Atlikėjas M. Lawniczak sudomino klausytojus savo vokalu ir gitaros muzika.

,,Daugiausia groju renesanso melodijas, kurios buvo žinomos Anglijoje XVI-XVII a. Aš visada domėjausi tokia muzika, nes studijavau anglų filologiją, o mano protėviai yra kilę iš Škotijos.

Groju klasikine gitara, dalyvauju įvairiuose muzikiniuose projektuose, groju ansamblyje, atliekančiame ispanų baroko ir renesanso muziką. Dar groju liutnia – renesanso muzikos instrumentu, kuris yra panašios rūšies, kaip ir gitara.

Mano repertuare yra muzika anglų kompozitorių, kurie buvo V. Šekspyro amžininkai. Kartais V. Šekspyras kurdavo kartu su tais kompozitoriais. Renesanso muzika man įdomi, aš galiu atlikti šio laikotarpio kompozitorių kūrinius“, – teigė muzikantas M. Lawniczak.

Pasijutame nukelti į V. Šekspyro teatro laikus
,,Šis atlikėjas yra įdomus tuo, kad yra tarsi nužengęs iš renesanso epochos, nes visame atlikime, visame repertuaro parinkime matosi nepaprastai puikus šitos epochos išmanymas. Ir kada žmogus atlieka tą muziką, kuri jam yra artima ir kurią jis supranta, pasijuntame nukelti į V. Šekspyro teatro laikus. Ir perėmiau tą dvasią, tą melodiką, grojimo ir atlikimo manierą. Tai yra tarsi transformacija 400 metų atgal.

Muzikantas gali sudominti ypatingu vokalu, būdingu renesanso laikotarpiui, ir nepaprastai geru muzikinio teksto išmanymu, nepriekaištingu atlikimu. Šiais metais yra savotiškas V. Šekspyro jubiliejus – 400 m. nuo jo mirties. Tai čia mūsų festivalio duoklė šitam genialiam dramos kūrėjui. Pasaulyje egzistuoja nepaprastai daug muzikos krypčių, stilių, labai daug puikių atlikėjų ir, jeigu mes orientuotumėmės tik į tam tikrą kryptį, mes susiaurintume festivalio diapazoną. Mes ieškome tiesiog per visą pasaulį to, ko dar mūsų žmonės nėra girdėję.

Šio koncerto dainos yra apie meilę. Nuo literatūros susikūrimo iš esmės temos, niekas nepasikeitė. Vyrauja kelios temos: vyro ir moters santykiai, tėvų ir vaikų santykiai ir politika. Trys pagrindiniai dalykai. Be jokios abejonės, pačios gražiausios dainos gimsta iš meilės. Taigi per epochas, per šimtmečius mus pasiekė tai, kas buvo gražiausia.

Mes stengiamės festivalio programą sudaryti taip, kad joje būtų įvairių poreikių žmonėms. Koncertas yra šventė. Šventės nebūna kasdien. Šio koncerto muzika yra kamerinė, skirta nedidelei erdvei ir žmonių grupei“, – pasakojo koncerto organizatorė N. Saimininkienė.

Į viršų