Rašyti apie sapnus reikėtų rudenį ar žiemą, kai ilgos naktys, trumpos dienos ir sapnams atsiranda daugiau vietos. Tačiau patys gražiausi sapnai, sako, mus aplanko vasarą. Nes juk kaip gerai po dienos darbų (o vasarą juk jų daugiau ir labiau pavargstame) pargriūti į mielus patalus. Be to, sako, jog kiečiausiai žmonės miega vasarą ir gražiausi sapnai tuomet mus aplanko. Taigi šiuo metu sapnus reikia ypač gerbti, o jei jie aplanko – pasidžiaugti.

Kartais sapnai – malonumas, kai nenorime atmerkti akių, kad neišbaidytume gražaus reginio, o kartais košmariški, iššaukti nervų ir fobijų, kai pabundi šalto prakaito išpiltas. Taip jau yra, kad po klaikaus sapno negalime susikaupti, o po malonaus – diena tampa miela. Ir taip norisi, kad tai, kas gera – išsipildytų, o tai, kas išgąsdino – nugrimztų į nebūtį.
Kol kas niekas tiksliai negali to pasakyti kas tai yra sapnai. Nes kaip paaiškinti tai, kas nepaaiškinama? Ko gero, tiksliau būtų sapnus pavadinti paraleline realybe. Kaip aplink mus egzistuoja realus pasaulis, taip mumyse glūdi sapnų šalis. Rusai turi vieną žodį, kuris apibūdina ir miegą, ir sapną. Anglai ir prancūzai – vienu žodžiu apibūdina sapną ir svajonę. O mes savo žodyne atskiriame miegą nuo sapno, tarsi suteikdami pirmenybę ir išskirtinumą sapnui bei privilegijuodami tuos, kuriems sapnuojasi.

Ar gyvūnai sapnuoja? Pasirodo, katės ir šunys miega labai panašiais ciklais, kaip ir žmonės, todėl daroma prielaida, jog jie taip pat sapnuoja.

Ką besusapnuotume, svarbiausia likti optimistais. Susapnuota nelaimė gali prišaukti sėkmę! Susapnavote barnį su sutuoktiniu? Nesijaudinkite! Tai gali reikšti, kad jūsų santykiai pereina į naują etapą, o jūs galite drąsiai pasikliauti savo žmogumi. Sutuoktinis sapne jus paliko? Tai dažniausiai reiškia kopimą karjeros laiptais arba netikėtus pinigus.

Susapnavote dideles finansines bėdas. Tokie sapnai dažniausiai sapnuojami prieš didelius pirkinius. Kuo daugiau pinigų išleidote sapne, tuo daugiau uždirbsite realybėje. Jei susapnavote, kad neturite kišenėje nė skatiko – ruoškitės finansinių reikalų pagerėjimui. Prarasti pinigus sapne – realybėje sulaukti palikimo ar bent jau laimėti ginčą. Susapnavote, kad jus apvogė? Galite investuoti į verslą – sulauksite pelno. Susapnavote, kad užklupo liga? Galite nesiskubinti pas gydytoją – su pablogėjusia sveikata sapnas nesusijęs. Sapnai, kuriuose sergate, reiškia geras naujienas ir viltis. Jei susapnavote, kad esate prie mirties – jums pasiseks meilėje!

Susapnavote nemalonumus darbe? Tai reiškia, kad jūsų laukia sėkmė ir stulbinanti karjera. Jei sapnuojate ginčus su bendradarbiais – pasitikėsite savimi, atsiras proga įgyvendinti su darbu susijusį sumanymą. Nemalonios scenos su šefu – kaip tik šefas realybėje jus padrąsins, paskatins, palaikys. Jei sapne nesusitvarkote su savo pareigomis, vadinasi, realybėje itin efektyviai dirbate ir netgi pelnysite pagyrų.

O ar yra blogą lemiančių sapnų? Yra, bet apie juos šiandien nekalbėsime. Nes neverta pernelyg sureikšminti savo sapnų. Tikėkite jais, bet ne fanatiškai. Pranašiškas sapnas – dar ne nuosprendis, tik galimybė, tikimybė, vienas iš ateities variantų. Juk gavę įspėjimą mes dar galime pakeisti savo likimą geresne linkme, todėl kaip viskas nutiks realybėje, priklauso tik nuo mūsų! Ir niekada negalvokite, kad atsimiegosite senatvėje. Žmonės senatvėje nebegali daug miegoti.
„Sapnuoju erotinius sapnus, kuriuose pasiekiu didžiausių pergalių, bet gyvenime taip nėra“, – išgyvena bičiulis. Aiškinu jam, kad ne sapnuoti reikia, bet treniruotis ir gerai maitintis. „Ar valgai afrodiziakus?“ – klausiu bičiulio. Džiakomas Kazanova, Liudvikas XIV, Henrikas IV, Napoleonas, Volteras tik jais maitinosi. Afrodiziakų pavadinimas kilęs iš meilės deivės Afroditės vardo. Tai austrės, avokadai, sezamas (ypač su medumi), grybai, imbieras.

Dažnas, ką nors susapnavęs, rytą bando išsiaiškinti, ką tas sapnas galėtų reikšti. Štai vienas populiarus sapnų portalas pateikia duomenis, jog 2015 metais sapno apie mirtį aiškinimas perskaitytas daugiau nei 13 000 kartų, vestuves sapnavo 10 500 lankytojų, dantis sapnuose skaudėjo 10 100 skaitytojų, plaukų reikšme sapnininke domėjosi 8 600 lankytojų, kraujo reikšmės sapnininke ieškojo net 7 300 kartų, gyvatė prisisapnavo 7 200 lankytojų, vandenį sapne regėjo 6 500 skaitytojų, lavonus – 6 100, kūdikį – 6 000, pinigus – 5 300. Užtikau ir statistiką, jog dažniausiai sapnuojate, kad esate nuogut nuogutėlis, vėluojate, jus persekioja, skrendate, krentate, skauda dantys. Dažniausiai sapnuojami gyviai – žuvys, žiurkės, katės, grybai, vorai ir kirminai; objektai – batai, lėktuvai, moterys, vyrai, bučiniai (bučiuotis), žiedai ir meilė.
Kokie sapnai jus lydi? Ką sapnuoja vadovai, vadybininkai, o ką biudžetininkai, vairuotojai, daktarai, ką žemdirbiai? Ar skiriasi moterų ir vyrų, jaunų ir pagyvenusių sapnai? Ką sapnuoja turintys vidutines pajamas, ką gaunantys minimumą ar algą pasiimantys vokeliuose? Kiek sapnai susiję su darbo stažu, profesija, rizika netekti darbo ar darbo praradimu? O ar skiriasi vienišių ir nevienišų sapnai?

Pasirodo, vienišių sapnai ramesni nei nevienišų. Vienišas moteris aplanko nevienišos jų draugės. Vienišos moterys visados turės kavos ir kelių rūšių arbatos, prie kavos ras kokių nors saldumynų, o jei reikės – ir taurelę brendžio, likerio ar taurę vyno. Ir guosis tos nevienišos savo nevėkšla vyru, neklaužadomis vaikais ir nesibaigiančiais gyvenimo rūpesčiais. Vienišųjų gyvenime mažiau problemų, tad ir jų sapnai turėtų būti šviesesni. Nors gal klystu.

Blogiausia, kai užmiegi ne laiku ir ne vietoje. Pavyzdžiui, susirinkime klausantys ilgos prelegento kalbos. Daug kas, sako, užmiega prie televizoriaus ir net per pramogines laidas. Ką darysi, kad pramoginių televizijos laidų lygis dažniausiai būna ganėtinai žemas, viskas padaryta greitai ir neprofesionaliai.

Skaičiau, kad Amerikos indėnai pirmieji pamėgino sukelti gerus sapnus ir atsikratyti košmarų. Jie sugalvojo sapnų gaudykles, kurių dabar galima rasti muziejuose ir parduotuvėse, o kai kurie žmonės pasikabina savo automobiliuose kaip laimę nešantį ženklą.

Amerikos indėnams sapnai ypač reikšmingi. Pasakojimuose ir legendose gausu atsitikimų, kai košmarai išpranašavo nelaimę ar katastrofą. Indėnai tiki, kad nakties oras kupinas gerų ir blogų sapnų, kurie bet kada gali pasiekti miegantįjį.
Sapnų gaudyklės pakabinamos virš miegojimo vietos ten, kur jas gali apšviesti pirmieji ryto saulės spinduliai. Anot indėnų, tam tikri sapnai ir juose pasirodantys vaizdiniai skirti konkretiems žmonėms. Sapnų gaudyklė negali sutrukdyti šiems sapnams pasiekti tam tikrą žmogų. Jie visada praeis pro tinklą, o miegantysis būtinai regės jų simbolius ar prisimins perteiktą informaciją.

Sapnų gaudyklė skirta apsaugoti nuo nakties ore skrajojančių blogų sapnų. Nesant sapnų gaudyklių, jie neva laisvai plaukioja, gali aplankyti ir išgąsdinti miegantįjį. Sapnų gaudyklės sugauna blogus sapnus, kuriuos sunaikina ryto saulės spinduliai. Sakoma, kad taip pagautas ir sunaikintas sapnas negali daugiau aplankyti žmonių – jis daugiau nebeskraido ore.

Sapnų gaudyklę galima pasidaryti pačiam, tereikia kokio nors lanko (medinio, plastmasinio), kurį galima pasidaryti, pavyzdžiui, iš šakų. Lankas aptraukiamas tinkleliu, kurio viduryje prakerpama maža skylutė. Gaudyklę galima papuošti plunksnomis ar karoliukais.

Tūlas pasakys, ką gero gali susapnuoti, jei prieš užmiegant perskaitai kriminalines žinias. Štai vyriškį apvogė jo į svečius pasikviesta moteris. Ji buvo vidutinio amžiaus, be priekinių dantų. O štai pensininkė telefoniniams sukčiams jau antrą kartą atidavė tris tūkstančius eurų. Skaičiau, jog jeigu jus išgąsdino sapnas, jį būtina papasakoti trims žmonėms ir sapnas neteks galios.

Miegui rinkitės vietą. Geriausia vieta ten, kur miega katinas. O galva, skaičiau, turi būti šiaurės kryptimi. Svarbu ir čiužinys. Žmogaus kūno svoris – vienas pagrindinių kriterijų, pagal kurį renkamas čiužinys. Jeigu sveriate iki 80 kg, jums rekomenduojamas antrojo kietumo laipsnio čiužinys, o nuo 80 kg iki 100 kg – trečiojo kietumo. Storuliai visad lieka nuskriausti – jiems čiužinį reikia specialiai gamintis. Tiesa, nepirkite tik latekso čiužinių, nors ir kaip jie bebūtų reklamuojami.

Pavadinimą šiam tekstu pasirinkau prisiminęs režisieriaus Michelio Gondry kino filmą „Gėlėti sapnai“ ir jame sekamą pasaką apie meilę ir netektį. Patraukia ir tai, kad pagrindinį moters vaidmenį atliko Audrey Tautou, visiems pažįstama iš Jeano-Pierre Jeunet filmo „Amelija iš Monmartro“. Filmo herojus nuolatos lydi gėlės. Jų pilnas Koleno mylimos Chlojos kambarys. Net dešiniajame merginos plautyje išauga vandens lelija. Deja, ši gėlė yra mirtinos ligos simptomas. Terapija – gulėjimas apsiklojus gėlių kompresu, kol šios nuvysta. Visas filmas dvelkia prancūziška elegancija. Filme daug muzikos.

Žinia, režisierius M. Gondry devintajame XX a. dešimtmetyje ėmėsi kurti muzikinius videoklipus ir bendradarbiauti su tokiomis įžymybėmis kaip Bjork, „The Rolling Stones“, „Chemical Brothers“. Žiūrėti „Gėlėtus sapnus“ – reiškia sapnuoti. Tai pasaka suaugusiesiems. Visgi žvelgdami į prasiskleidžiančius žiedlapius, drauge suvokiame kraupoką pasaulio kaip tuštybių mugės atspindį. Meilės istorijoje režisierius ieško gyvenimo prasmės.
„Sapnas – tai teatras, kuriame jūs – scena, aktorius, sufleris režisierius, autorius, publika ir kritika“, – yra pasakęs Karlas Gustavas Jungas.

O štai vienas jo sapnas. Vargu ar esu kur skaitęs geriau atpasakotą sapną: „Aš buvau dviejų aukštų nepažįstamame name. Tai buvo „mano namas“. Buvau viršutiniame aukšte, kuriame buvo svetainė su puikiais rokoko stiliaus baldais. Ant sienų kabojo vertingi seni paveikslai. Aš suvokiau, kad tai mano namas ir pagalvojau: „Neblogas.“ Tada atėjo mintis, kad nežinau apatinio aukšto, ir nusileidau laiptais žemyn. Žemutiniame aukšte visi daiktai buvo gerokai senesni. Pagalvojau, kad ši namo dalis gali būti iš penkiolikto ar šešiolikto amžiaus. Baldai buvo iš viduramžių, grindys raudonų plytų. Aplinkui buvo gana tamsu. Aš vaikščiojau iš kambario į kambarį ir galvojau, kad tikrai turiu ištyrinėti šį namą. Priėjau sunkias duris ir atidariau jas. Už jų aptikau dar vienus laiptus, kurie vedė į rūsį. Vėl nusileidęs žemyn aš aptikau gražų kambarį su skliautais, kuris atrodė nepaprastai senas. Apžiūrinėdamas sienas, mačiau akmenų sluoksnius, kurie ėjo pramaišiui su plytomis, žinojau, kad šios sienos yra iš Romos laikų. Mano susidomėjimas buvo didžiulis. Pažiūrėjau į grindis, jos buvo išklotos akmenų plokštėmis. Vienoje jų aptikau žiedą, kurį patraukus akmens plokštė pajudėjo, ir aš vėl pamačiau siaurus akmeninius laiptus, vedančius gilyn. Nusileidęs patekau į urvą, iškirstą uoloje. Ant grindų buvo storas dulkių sluoksnis, buvo matyti kaulai ir sudaužytų indų šukės, kaip primityvių kultūrų liekanos. Aptikau dvi senas pusiau suirusias žmogaus kaukoles ir tada pabudau.“

„Sapnuoti nėra kada, reikia budėti, juk rinkimai“ – sako bičiulis. Galimas dalykas, kad kuo daugiau kandidatų bus norinčių užimti seimūnų kėdes, tuo bus linksmiau, nebus kada miegoti bei sapnuoti ir daugiau žmonių susirinks prie urnų. Tai gerai, nes kuo mažesnis rinkėjų aktyvumas, tuo didesnę galią įgyja atsitiktinumas ir bet kuris juokdarys prašalaitis gali būti išrinktas.

Keista, kad mes renkame valdžią, kuri mums patinka, nors ir yra bloga, o į Euroviziją siunčiame tuos, kurie galėtų patikti Europai, o ne mums, ir ten neišvažiuoja Liveta ir Petras Kazlauskai ar Šiškauskas. Todėl apie kai kuriuos kandidatus norisi kalbėti prancūzų mąstytojo Francois de La Rochefoucauld (Larošfuko) žodžiais: „Kai kurie žmonės panašūs į daineles: jie greitai išeina iš mados.“

Aš mėgstu sapnuoti keliones, pabūti nematytuose kraštuose. Štai neseniai sapnavau, jog draugai mane išlydi tokion kelionėn. „Ką jums parvežti?“ – klausiu. „Kainų nuotraukų“, – paprašo jie.

Dar sapnavau, jog prekybos centrų boikoto dieną kažką perku. Išsigandau – dar kas pamatys. Taip, aš suprantu, kad viskas nori nenori brangsta, bet ir man nepatinka, kad tarpininkai, kurie nieko negamina, o tik nuperka iš vienų ir parduoda kitiems, ima už šį veiksmą didžiulius procentus, juo labiau kad tam iš kurio paima iškart net nesumoka.
Berods Balzakas viename iš savo romanų yra pasakęs, kad tarpininko pelnas turi būti nuo 4 iki 6 procentų. Tai būtų sąžininga. Ogi pasirodo, kad už ekologiško pieno litrą ūkininkui šiandien mokama 8–15 centų. O kokia to litro kaina parduotuvėje?

Be to, nejaučiu simpatijų ekonomistams nors tu ką. Todėl papasakosiu istoriją, kaip ekonomistas, tikintis tik skaičiais ir statistika, plaukia valtimi su kunigu, pastoriumi ir rabinu. Valtis buvo gana maža, tad keliauninkai greitai pavargo ir, pasiūlius kunigui, nusprendė prasimankštinti.

Kunigas išlipo iš valties ir vandeniu nužingsniavo į krantą. Paskui jį pasekė ir pastorius bei rabinas. Ekonomistas nenorėjo likti valtyje vienas. Jis pirmą kartą gyvenime nusprendė suteikti galimybę tikėjimui, pirmą kartą nusprendė, kad gal stebuklai vis dėlto yra įmanomi. Žengė jis iš valties ir netrukus ėmė skęsti. Ištraukus jį į krantą, rabinas tepratarė: „Gal mes tiesiog turėjome parodyti tam kvaileliui atspirties taškus, kad jis pasiektų krantą?“

O kiekvienam vyriškiui mieliausia sapnuose regėti moteris. Štai vyrukas moteriai pasakojo, jog naktį ją sapnavęs. Įsikišau ir pasakiau, jog jis meluoja, nes ir aš tą moterį sapnavau, o matematiškai neįmanoma, kad ta pati moteris vienu metu būtų dviejuose sapnuose.

Ir pabaigai priminsiu, kad esu girdėjęs, jog labiausiai pildosi sapnai, susapnuoti savaitgalių naktimis. Žodžiu, prisiminkite, ką šią naktį sapnavote. Ypač pildosi sapnai, sapnuoti apie 5 val. ryto.

Į viršų