Šiauliuose keturias dienas trukęs VI tarptautinis chorinės muzikos festivalis „Šiauliai cantat“ užbaigtas festivalio uždarymo šv. Mišiomis, kurios vyko Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedroje.

Čia dainavo Šv. Mikalojaus berniukų choras, Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedros jaunimo vokalinis ansamblis „Credo“ bei S. Sondeckio menų gimnazijos solistės. Koncertai ir dviejų etapų chorų konkursas vyko miesto bažnyčiose bei „Dagilėlio“ dainavimo mokyklos koncertinėje salėje. Šiemet renginį ypač praturtino tolimi svečiai iš JAV. Tai Samfordo universiteto A Cappella choras, kuris pats susirado informaciją apie mūsų mieste vykstančią chorinės muzikos šventę. Kaip paaiškėjo, tiek chorinės muzikos gerbėjai, tiek jos profesionalai ir puoselėtojai šiemet pasisėmė nepaprastų įspūdžių – aukščiausio lygio choro atliekama programa visiems užgniaužė kvapą.

Svečių vizitas iš JAV – istorinis įvykis
Kaip sako festivalio „Šiauliai cantat“ koordinatorė Jurgita Juozūnienė, šiemet renginys buvo labai sėkmingas ir įvairus. „Pirmą kartą sulaukėme tiek daug svečių kolektyvų. Festivalyje dalyvavo trys kolektyvai iš Latvijos, du – iš Lenkijos, berniukų choras iš Estijos. O mūsų pagrindinis svečias buvo iš JAV“, – sako J. Juozūnienė.

Pasak jos, informaciją apie mūsų mieste vykstantį festivalį galima rasti internete, tad „Šiauliai cantat“ organizatorius Samford A Cappella choras (vadovas Philip Copeland) iš JAV susirado pats. „Šis kolektyvas dalyvauja koncertiniame ture po Baltijos šalis ir, matyt, labai tiko laikas. Prieš tai choras koncertavo Rygoje, o kadangi Šiauliai yra netoli Rygos, data jiems buvo labai palanki. Labai džiaugiamės, kad aukščiausio lygio ir profesionalumo choras pasirinko mus“, – tikina festivalio koordinatorė.

Choras iš didžiausio Alabamos valstijos miesto – Birmingamo – dainuoja be muzikos instrumentų pritarimo, tad ne veltui toks kolektyvo pavadinimas. Kaip sako J. Juozūnienė, šiame chore nepaprastai geras kiekvieno dainininko vokalas. „Samfordo universitete mokosi 5000 studentų. Tačiau norintiems dainuoti A Cappella chore vykdoma didžiulė atranka. Čia dainuoja rinktiniai studentai, kurie yra patys geriausi dainininkai. Dauguma iš jų yra muzikantai, kurie studijuoja muziką“, – chorą pristatė J. Juozūnienė.
Įdomu tai, kad šis choras dalyvavo net keturiose „Šiauliai cantat“ chorų konkurso kategorijose – t. y. keturis kartus žengė į sceną ir kaskart atliko kitokią programą po 15 minučių. „Choras praktiškai valandos trukmės programą mokėjo mintinai, o dainavimo lygis buvo toks, kad visi buvome nuščiuvę“, – sako J. Juozūnienė.

Festivalis auga kasmet
Iš viso festivalyje dalyvavo dvylika chorų, o devyni varžėsi chorų konkurse. Šiemet šiauliečių kolektyvai konkurse nedalyvavo. Šiemet choristus vertino Lietuvos choro dirigentas ir pedagogas Rolandas Daugėla, pedagogas ir chorvedys, Šiaulių berniukų ir jaunuolių choro „Dagilėlis“ meno vadovas Remigijus Adomaitis ir žymus kompozitorius ir dirigentas iš Latvijos Rihards Dubra.

„Festivalis dar turi prisijaukinti savo žiūrovą. Bet šiais metais renginys buvo sėkmingas. Galbūt kitąmet žiūrovų pritrauksime dar daugiau, nes, be abejo, klausytojų kasmet vis daugėja“, – šypsosi J. Juozūnienė.

Kaip po konkurso paaiškėjo, žiūrovų simpatijų prizas atiteko Samford A Capella chorui, o Choras.lt kūrėjų sąjungos prizas „už meistrišką šiuolaikinio Lietuvių kompozitoriaus kūrinio atlikimą“ – Vilniaus Chorinio dainavimo mokyklos „Liepaitės“ jaunučių chorui (O. Narbutaitė „Vaikai po lelijom“).

Auksiniu medaliu apdovanotas Šv. Mikalojaus berniukų choras, sidabriniu – Krokuvos ekonomikos universiteto choras „Dominanta“, bronzinis medalis atiteko Belystoko medicinos universiteto chorui. „Šiauliai cantat“ konkurso „Grand Prix“ prizu džiaugiasi ryškiausi festivalio svečiai – Samford A Cappella choras.

2016 05 24 17

Festivalio „Šiauliai cantat“ koordinatorė J. Juozūnienė sako, kad chorinė muzika yra specifinė muzikos šaka, tad festivaliui dar reikia ieškoti ir auginti savo klausytojus.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

2016 05 24 18

Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų