Teisingumo ministras Juozas Bernatonis ir Eurojusto (Europos teisminio bendradarbiavimo institucijos) prezidentė Michele Coninsx aptarė gerėjančią situaciją Lietuvos teisingumo sistemoje, Lietuvai aktualius tarptautinės teisės klausimus ir intensyvėjantį bendradarbiavimą su Eurojustu.

„Lietuva labai vertina Eurojusto įdirbį tokiose srityse kaip kova su terorizmu, nelegalia migracija ir kibernetiniais nusikaltimais. Džiugu, kad bendradarbiavimas su Eurojustu sėkmingai vyksta instituciniame ir specialistų lygmenyje, kadangi apsikeitimas gerąja praktika visapusiškai naudingas tiek Lietuvos vidaus teisingumo sistemai, tiek tarptautiniu mastu“, – sako J. Bernatonis.

Kalbėdamas apie Lietuvos teisingumo sistemą, ministras pristatė pokyčius Lietuvos bausmių vykdymo sistemoje. Šiuo metu su Norvegijos finansinių mechanizmų parama intensyviai įgyvendinami svarbūs projektai, skirti nuteistųjų socialinei integracijai, reabilitacijai, mokymui ir kalinimo sąlygų gerinimui apskritai. Vienas iš projektų – steigiami pusiaukelės namai, kurių svarbiausias tikslas yra padėti motyvuotiems, nepriekaištingo elgesio nuteistiesiems sparčiau ir kokybiškiau integruotis į visuomenę. Tokie pusiaukelės namai jau atidaryti Alytuje ir Marijampolėje, taip pat bus atidaryti Vilniuje ir Pravieniškėse. Be to, susitikimo metu buvo aptarta teismų sistemos reforma, planai įsteigti visuomenės tarėjų teismuose institutą.

M. Coninsx Lietuvoje dalyvavo Eurojusto organizuotame švietėjiškame seminare apie Eurojusto veiklą ir kompetenciją. Pernai Lietuvoje taip pat vyko Teisingumo ministerijos organizuotas regioninis Europos teismų tinklo susitikimas, kuriame dalyvavo Baltijos šalių, Lenkijos, Švedijos ir Suomijos atstovai. Tokie susitikimai, anot ministro, labai naudingi kuriant betarpišką ir operatyviai dirbantį specialistų tinklą.

Parengta pagal Teisingumo ministeriją

Į viršų