Seimo posėdyje po pateikimo pritarta Teisingumo ministerija siūlymui nustatyti baudžiamąją atsakomybę už keliones į kitas užsienio valstybes teroristiniais tikslais. Už tai siūloma Baudžiamajame kodekse (BK) numatyti laisvės atėmimo bausmę iki 7 metų.

„Šiandieninė tarptautinė situacija įpareigoja mus peržiūrėti baudžiamuosius įstatymus kovojant su tarptautiniu terorizmu. Tai mus įpareigoja padaryti ir Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos  rezoliucija bei Europos Tarybos konvencijos dėl terorizmo prevencijos Papildomo protokolo nuostatos,“ – sako teisingumo ministras Juozas Bernatonis.
Pagal įstatymo projektą atsakomybė būtų taikoma asmenims, kurie vyko į kitą valstybę, siekdami rengti ar daryti teroristinį nusikaltimą arba dalyvauti darant teroristinį nusikaltimą, arba rengti teroristus, arba mokytis teroristiniais tikslais, taip pat už kelionę į kitą valstybę, siekiant dalyvauti teroristinės organizacijos veikloje.

Be to, įstatymo projektu siūloma baudžiamojon atsakomybėn traukti asmenis, kurie siekdami gautas žinias ar įgūdžius panaudoti teroristiniais tikslais, aktyviai rinko ar iš kito asmens įgijo specialių žinių ar įgūdžių, būtinų teroristiniam nusikaltimui rengti, daryti arba dalyvauti darant teroristinį nusikaltimą.

„Asmenys, vykstantys kovoti teroristų pusėje, pvz., į ISIS kontroliuojamą teritoriją, būtų traukiami baudžiamojon atsakomybėn Lietuvoje,“ – sako J. Bernatonis.

Atsakomybė būtų taikoma tik už aktyvų informacijos rinkimą ar jo įgijimą iš kito asmens. Pavieniai apsilankymai interneto puslapiuose ar atsitiktinės knygos įsigijimas arba perskaitymas smalsumo tikslais nusikaltimu nebūtų laikomas, nes neatitiktų aktyvumo požymio, be to, visais atvejais būtų reikalinga įrodyti, kad informacija renkama siekiant gautas žinias ar įgūdžius panaudoti teroristiniais tikslais.
Kodekso pataisomis taip pat siūloma aiškiai ir tiesiogiai uždrausti ne tik pavienių teroristų, bet ir teroristinių organizacijų finansavimą ar kitokį rėmimą.

Parengta pagal Teisingumo ministeriją

Į viršų