„Neseniai gavau iš močiutės seną receptų knygą, pagal kurią ji kepdavo žagarėlius. Kiek pamenu, jie visada buvo nuostabiai gardūs, todėl ir sugalvojau jums pateikti abu žagarėlių variantus. Net keista buvo, kai paskaičiau močiutės žagarėlių receptūrą. Senoje receptų knygoje rašoma, jog žagarėlius geriausia virti kiaulienos taukuose ar juos maišant perpus su saulėgrąžų aliejumi. Šiais laikais kiaulienos taukai mažai kur naudojami. Todėl nusprendžiau ir su kitais pasidalinti šiuo senu, bet geru receptu“, – sako šiaulietė Justina.

Močiutės žagarėliams reikės: 250 gramų miltų, 50 gramų sviesto, 2 tryniai ir vienas pilnas kiaušinis, du šaukštai cukraus, 200 gramų grietinės, 0,5 litro riebalų (aliejus ar kiaulienos taukai).

Pirmiausia sumaišykite pagrindinius produktus: miltus, kiaušinius ir grietinę. Keistoka man pasirodė tai, jog šiame recepte reikia iš trijų kiaušinių tik vieno pilno ir dviejų trinių. Galbūt tame ir yra visa vaikystės žagarėlių magija. Išmaišius pagrindinius ingredientus, sudėkite likusiuosius. Viską suminkyti ir kočėlu mušti tešlą lankstant į vidų, kol joje atsiras pūslės. Ir močiutės recepte nurodomas tešlos atvėsinimo procesas, kuriam, kaip ir mano minėtam, reikia kone 2 valandų. Tiktų tas pats variantas – šaldymo kamera. Atvėsinus tešlą, ją kočiojame ir ruošiame žagarėlius.
Svarbu gerai įkaitinti riebalus. Kad kepdami žagarėliai neprisigaudytų riebalų, į užvirintą aliejų įpilkite šiek tiek degtinės. Jei įmestas žagarėlis greit iškyla į paviršių ir čirška, reiškia riebalai jau tinkamo karštumo ir galima kepti žagarėlius. Kepkite žagarėlius įprastai juos nusausinant ar dedant ant sietelio, kad nuvarvėtų riebalų perteklius. Prieš patiekdami, nepamirškite pabarstyti cukraus pudra, skanaus!

Į viršų