Nenustygstanti vietoje pusantrų metukų sūnelį auginanti šiaulietė Ieva Krivickienė visuomet randa sau įdomių užsiėmimų. Vienas iš jų – aromaterapija. Moteris sako, jog kiekvienam būtų vertinga bent šiek tiek žinoti apie aromaterapijos aliejus, kurie skirti ne tik grožiui, bet ir sveikatos puoselėjimui. Kai laukėsi, Ieva daug dėmesio skyrė natūralių priemonių gamybai. Sukaupusi didelį žinių bagažą apie aromaterapijos naudą dabar ji drąsiai patarimus dalija savo draugams ir pažįstamiems.

– Kaip susidomėjai aromaterapija?
– Tai įvyko visiškai atsitiktinai, kai prieš 10 metų buvau išvykusi studijuoti į Norvegiją pagal studentų mainų programą ir viena sutikta mergina pasiūlė sudalyvauti aromaterapijos seminare. Prisipažinsiu, jog tuomet šis žodis man nebuvo girdėtas, bet vedina smalsumo nukeliavau į tą seminarą.

Ką gi, nuo pirmos seminaro minutės supratau, jog tai skirta tikrai man! Po pirmojo seminaro sekė dar keletas, o sugrįžus atgal į Lietuvą toliau dalyvavau seminaruose, kurie buvo organizuojami elektroninėje erdvėje. Daug bendravau su aromaterapijos specialistais, o visada gavusi naujos literatūros – ją analizavau, išbandydavau naujus receptus. Tai tapo pomėgiu, nors iš karto dar nepuoliau stačia galva į aromaterapiją.

Didesnis noras bei poreikis užsiimti aromaterapijos malonumais atsirado tuomet, kai laukiausi vaikelio. Tada pradėjau itin daug skaityti, kas tinkama ir naudinga mažyliams, todėl susilaukusi vaikelio jau buvau pasiruošusi tam tikrų aliejų bei jų mišinių.

– Taigi, kas ta aromaterapija?
– Tai gydymas kvapais. Nors galiu pridurti, jog ne tik gydymas, bet ir aliejų panaudojimas ligų profilaktikai, grožiui. Aš – mėgėja visko, kas yra natūralu, kas yra iš gamtos. Draugės dažnai stebėdavosi, kad aš beveik nenaudodavau nei kremų, nei kūno losjonų, tačiau mano oda visuomet būdavo švelni bei graži, tačiau metams bėgant, nori ar nenori, oda pradeda vysti, atsiranda raukšlelių, bet vis tiek kremų naudoti nepradėjau, o puoselėjau savo odą bei plaukus natūraliais aliejais.

– Ar patarimus, kaip išsaugoti natūralų grožį, daliji kitiems?
– Dažnai man skambina draugės prašydamos patarimų bei receptų, kaip atgaivinti odą, plaukus, blakstienas ar nagus. Kai kuriuos grožio kremų, aliejų ar kaukių receptus galėčiau ir naktį pažadinta iš miego išpyškinti. Matydama tokį draugių susidomėjimą ir pasitikėdama aromaterapijos panaudojimo galimybėmis sukūriau socialiniame tinkle erdvę, kurioje viešai talpinu įvairius patarimus bei receptus, taipogi kartais įdedu savo nuotrauką, išbandžiusi savo siūlomus receptus.

– Ką dažniausiai nori padailinti moterys ir vyrai?
– Visuomet laukiu savo puslapio gerbėjų laiškų, kuriuose jie teiraujasi, kaip išspręsti vieną ar kitą problemą aliejais. Labai jaučiasi, jog vis dažniau žmonės žengia natūralumo link, nes sulaukiu laiškų, kuriuose jie dėkoja už natūralius receptus bei prašo patarimų dėl labai įvairių net specifinių problemų – nuo to, kaip gydyti atsiradusius spuogus, kaip atsikratyti blogo prakaituojančių kojų kvapo, iki to, kaip apsisaugoti nuo erkių ir netgi kaip išvaikyti graužikus iš namų.

– Aromaterapijai reikalingi tik aliejai?
– Puslapyje rašau ne tik kaip panaudoti aliejus, bet ir įvairias žoleles ar sezonines daržoves bei vaisius. Vos tik prasidėjus braškių sezonui siūliau visiems pasidaryti natūralią veido kaukę, kuri tinkama visiems odos tipams. Tereikia kelias braškes sutrinti su vienu šaukštu grietinės ir tepti ant odos. Palaikius 20 minučių nuplauti šiltu vandeniu, nusausinti ir džiaugtis puikia oda! Žinoma, stengiuosi ir pati išmėginti kuo įvairesnių aliejų, kaukių, mišinių. Būna, kad eksperimentuoju bandydama išgauti kuo  malonesnį kvapą, konsistenciją.

– Ar aplanko netikėtos idėjos?
– Štai neseniai šovė mintis pagaminti kietą kūno kremą, kuris maloniai tirpsta ant kūno nuo šilumos, suteikdamas malonų kvapą bei švelnumą. Šitokį kietą kremą visuomet turiu prie praustuvės, kad po indų plovimo galėčiau iškart palepinti rankų odą. Vyras vis juokiasi, kad stovėdama prie viryklės ne maistą ruošiu, o kremus „verdu“, o spintelėse vietoj kruopų – aliejų buteliukai karaliauja.

– Be kokių aliejų patyrusi aromaterapijos meistrė nebeišsiverstų?
– Eteriniai aliejai, kuriuos visuomet turiu šalia, – arbatmedžio bei levandų. Atėjus vasarai, ateina ir problemos – tai uodas įkando, tai mažasis bėgdamas užkliuvo bei „nusibalnojo“ kelį, tad čia į pagalbą pasitelkiu šiuos aliejus, kurie ne tik apramina niežtinčią odą, bet ir dezinfekuoja žaizdą. Artėjant žiemos šaltukui mano namuose visuomet padvelkia arbatmedžio aliejumi – jį garinu savo eterinių aliejų garintuve, kad dezinfekuotų namus ir kad jokios bacilos nepultų mūsų. Neturint aromaterapinio garintuvo ar žvakės, galima palašinti eterinio aliejaus ant šlapios nosinaitės ar rankšluostuko bei padžiauti ant šilto radiatoriaus. Mėgstu žiemą taipogi įlašinti arbatmedžio eterinio aliejaus į vandenį plaudama grindis, o norint gaivaus kvapo – lašinti reikėtų citrinžolės eterinio aliejaus.

– Kas vasarą kiekvienam turėtų būti po ranka? Pasidalykite patarimais.
– Vasarą negaliu gyventi ir be hidrolatų (paprastai kalbant – gėlių vandens), kurį pati išgaunu distiliacijos būdu iš savo užauginto derliaus. Hidrolatas – tai tarsi natūralus tonikas, tad aš drėkinu veidą prieš tepdama aliejumi ar savo pasidarytu kremu. Pats mėgiamiausias vasarą – ramunėlių hidrolatas, kuris puikiai apramina odą pasilepinus saulėje, be to, jis tinkamas naudoti ir patiems mažiausiems. Galima juo tepti dantenas, kai vaikučiui kalasi dantukai, hidrolatas apramina skausmą, mažina patinimą. Taipogi žindančioms mamos tai puiki priemonė spenelių priežiūrai, kad užkirstų kelią įtrūkimų atsiradimui.

Galėčiau kalbėti ir kalbėti apie aromaterapijos naudą, tiek sveikatai, tiek grožiui, nes aliejų panaudojimo galimybės yra beribės, tiek gydant įvairias odos problemas, tiek esant peršalimo ligoms, tiek norint numalšinti galvos ar sąnarių skausmus. Tačiau svarbu ir tinkamai naudoti, kadangi šiuo atveju netinka posakis „daugiau yra geriau“. Eteriniai aliejai skaičiuojami lašeliais, tad kad ir kaip atrodo, jog keletas lašelių neduos naudos, tai netiesa.

– Ar natūralios priemonės tinkamos ir patiems mažiausiems?
– Ypač atsargiai reikėtų naudoti eterinius aliejus vaikams, nes daugelis turi būti skiedžiami baziniu aliejumi (mažyliams tinkamiausias – migdolų). Dažniausiai užtenka vos 1–3lašų eterinio aliejaus į 30 mililitrų bazinio aliejaus.

Taipogi prieš tepant reikėtų atlikti odos jautrumo testą – patepti vidinę riešo pusę ir stebėti, ar nepasireikš paraudimas ar susierzinimas. Visuomet rekomenduoju atidžiai perskaityti apie aliejų naudojimą, o dar geriau pasitarti  su aromaterapijos specialistais ar tiesiog labiau su aromaterapija susipažinusiais asmenimis. Laikantis saugumo taisyklių – tikiu, jog suprasite, kokia įdomi bei naudinga mums visiems gali būti aromaterapija.

2016 07 07 14

Savo šeimai ir draugams Ieva gamina mažas dovanėles.
Ievos KRIVICKIENĖS archyvo nuotr.

2016 07 07 15

2016 07 07 02

2016 07 07 03

Grožio puoselėjimui, pasak Ievos, galima panaudoti ne tik aliejus, bet ir įvairias žoleles, sezonines daržoves bei vaisius.
Ievos KRIVICKIENĖS archyvo nuotr.

Į viršų