Gydytojai pataria saulės voniomis mėgautis saikingai, todėl gerai pagalvokite, ar verta degintis, nes gražus rudas įdegis sendina odą, be to, kyla pavojus susirgti odos ligomis. Respublikinės Šiaulių ligoninės Odos ir Veneros ligų centro vedėjas Vaclovas Vaitkevičius sako, kad didžiausias žmogaus organas yra oda, tad ją labai reikia saugoti nuo aplinkos dirgiklių. Jau šiais metais nuvilnijus pirmajai karščio bangai medikų pagalbos prireikė veido, kaklo ir ausų odą nudegusiems žmonėms. Pasak gydytojo, kai kūnas pasidengia pūslėmis, pradeda šlapiuoti, o neretai dar ir pasidengia pūliais, žmogus jaučia itin didelį diskomfortą, todėl stipriai nusvilus saulėje jau reikia specialistų pagalbos gydant pažeistas odos vietas.

Odos pažeidimas – nudegimas
Pasak V. Vaitkevičiaus, vidutinio sudėjimo žmogaus oda apima 1,5 kvadratinio metro ir sveria apie 4 kilogramus. Tai pats didžiausias apsauginis kūno organas.

„Vienas iš dažniausių odos dirgiklių yra saulė. Visi nori būti gražūs, todėl ypač vasarą jaunos moterys stengiasi greitai  įdegti, kad galėtų didžiuotis gražiai įrudusiu kūnu. Tačiau sveikas kūno įdegis atsiranda palaipsniui, o kai stengiamasi norimo rezultato  pasiekti greičiau, tada jau būna ne įdegis, o odos pažeidimas – nudegimas. Todėl ne kiekvienam vienodai saulė pakenkia. Ypač saulė yra kenksminga šviesiaplaukiams ir rusvaplaukiams, nes jų kūnas dažnai greičiau įdega, todėl kyla pavojus greitai nudegti. Norėčiau perspėti, jog ypač pavojinga yra pavasarinė saulė balandžio – gegužės mėnesį. Ir šiais metais sulaukiame saulės aukų, kai mūsų pagalbos prireikė veido, kaklo ir ausų srityje nudegusiems žmonėms. Tokie stiprūs nudegimai iššaukia net uždegiminius procesus. Nuo rugpjūčio mėnesio saulė nebūna tokia pikta“, – aiškina gydytojas.

Požymiai, kad oda pažeista
Pasak gydytojo V. Vaitkevičiaus, po stiprių nudegimų saulėje neretai vystosi pati sunkiausia ir pavojingiausia odos liga – melanoma. Ypač vėžinius susirgimus gali iššaukti stiprūs kada nors buvę perkaitinimai saulėje, kai oda luposi, buvo pūslių.

„Reikia laiku pastebėti odos pakitimus, kad piktybinis auglys odoje būtų pastebėtas tada, kada dar jį galima gydyti.  Tada ir gydymo rezultatai būna daug geresni. Kada auglys į odą yra įaugęs iki 0,75 milimetro, jį pašalinus, oda atsistato ir liekamųjų reiškinių nebelieka. Tačiau tais atvejais, kai auglys odoje jau iki 1,5 milimetro, tada situacija labai sudėtinga ir išgyti tikimybė ženkliai sumažėja“, – nuogąstauja gydytojas.

Taip pat yra vykdomos sveikatos specialistų įvairios sveikatinimo akcijos, kurių metu rekomenduojama pasitikrinti, apsižiūrėti, ar odoje nėra atsiradę kokių pakitimų.

„Sunerimti reikėtų jau tada, kai odoje atsiranda dėmių, kurių iki tol nebuvo, ar keičiasi apgamų dydis, jie tampa asimetriški, keičia spalvą. Kai kuriais atvejais apgamo pakraščiai pakyla, tarytum įgautų tam tikrą formą – tai jau blogas ženklas“, – įspėja V. Vaitkevičius.

Saulės įdegis – tai laikinas grožis
Yra tam tikros mados, kada ir kur sveikas įdegis tinka, o kada labiau vertinama natūrali odos spalva. Tačiau gydytojai sako, jog stengiantis specialiai išgauti rudos odos atspalvį ilgai gulint saulėje, turėtų sunerimti, nes tai tik laikinas grožis.

Pasak gydytojo, ilgai deginantis saulėje kiekvienais metais oda greičiau sensta nei tų, kurie vengia kaitintis saulėje ir savo odą tepa apsauginiais kremais. Gydytojas juokauja, kad labai norint  to rudo įdegio, galima jį išgauti specialiais atspalvį suteikiančiais kremais, kurie mažiau žalos odai daro nei tiesioginės saulės spinduliai.

Pirma pagalba nusvilus saulėje
Odos ligų gydytojas sako, kad ir dabar žmonės dar naudoja liaudiškus metodus, kai persikaitina saulėje ir jų oda sudirgsta – parausta ar net atsiranda pūslės.

„Dažniausiai nuo seno nusvilę saulėje žmonės tepa nudegusią odos vietą grietine, kefyru. Tie vėsinamieji liaudiški būdai išlikę iki šių dienų. Nors yra ir vaistinių preparatų, kurie naudojami pirmajai pagalbai, kai oda nudega. Juos naudoti žymiai paprasčiau. O nieko nedarant  po dviejų ar trijų dienų organizmas pats atsistato ir pažeistos odos vieta pradeda gyti“, – aiškina V. Vaitkevičius.

Taip pat gydytojas perspėja, jog labiausiai saulės vonių turėtų vengti vaikai, nes jie, pasak V. Vaitkevičiaus, ir taip pakankamai saulės gauna net būdami pavėsyje. O norintiems degintis gydytojas rekomenduoja tai daryti, kai saulė mažiau kaitri ir kaitintis palaipsniui. Be to, V. Vaitkevičius rekomenduoja naudoti apsauginius kremus, o  siekiant užtikrinti apsaugą nuo saulės,  nepamiršti po kelių valandų dar kartą pasitepti kremu.

2016 06 08 10

Nesaikingai besideginantys saulėje rizikuoja susirgti odos ligomis.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų