Ketvirtadienio pavakarę skverelyje prie Šiaulių miesto savivaldybės įvyko iškilmingos 2016 metų Rio de Žaneiro parolimpinėse žaidynėse aukso ir sidabro medalius iškovojusio lengvaatlečio Mindaugo Biliaus sutiktuvės. Rudeniškas oras neišgąsdino gausiai į sutiktuves susirinkusių šiauliečių, kurie panoro ne tik pasveikinti parolimpinį čempioną, bet ir tapti istorinės akimirkos liudininkais – iki šiol į mūsų miestą niekas nebuvo parvežęs parolimpinio medalio.

Siekė būti geriausias pasaulyje
Lengvaatletis M. Bilius auksą iškovojo Rio de Žaneiro parolimpinių žaidynių judėjimo negalią turinčių vyrų (F37 grupė) rutulio stūmimo rungtyje. 34-erių metų šiaulietis sėkmingiausiu, penktuoju, bandymu rutulį nustūmė 16 m 80 cm ir savo priešininkus paliko toli už nugaros. Be to, pasiekęs šį rezultatą M. Bilius pagerino asmeninį, Lietuvos bei Europos rekordą.

Sidabras mūsų miesto lengvaatlečiui atiteko judėjimo negalią turinčių vyrų (F37 grupė) disko metimo varžybose. Sėkmingiausiu, penktuoju, bandymu M. Bilius diską nusviedė 53 m 50 cm ir pagerino savo asmeninį rekordą.

Parolimpinį auksą ir sidabrą iškovojęs lengvaatletis ir jo treneris Rimantas Plungė į jiems skverelyje prie Šiaulių miesto savivaldybės surengtas sutiktuves atvyko lydimi baikerių kolonos, įsitaisę ant motociklų.

Skambant orkestro muzikai bei garsiems šiauliečių plojimams M. Bilius ir R. Plungė buvo papuošti ąžuolo vainikais. Taip pat parolimpiniui čempionui įteikta dosni miesto valdžios dovana – 5800 eurų. Sutiktuvių metų pasveikintas buvo ir pirmasis M. Biliaus treneris Deimantas Jusys bei lengvaatletis Jonas Spudis, kuris Rio de Žaneiro parolimpinėse žaidynėse varžėsi ieties metimo varžybose ir užėmė garbingą dešimtąją vietą.

Pats M. Bilius neslėpė susijaudinimo, dėkojo visiems susirinkusiems ir prisipažino, kad nesitikėjo, jog jo pasitikti atvyks tiek daug žmonių. Lengvaatletis pabrėžė, jog labai džiaugiasi, kad Šiauliai palaiko neįgaliųjų sportą:  „Mes turime tai, ko neturi visi kiti didieji Lietuvos miestai. Kas yra tai, reikia jums pasidomėti ir sužinosite. Tai yra viskas, kas susiję su neįgaliaisiais – treneriai, savivaldybės palaikymas, premijos. Iš tikrųjų kituose miestuose to nėra. Tad aš džiaugiuosi, jog Šiauliai juda tinkama linkme ir tuo noriu užkrėsti visą Lietuvą.“

Kalbėdamas apie savo pergales parolimpiadoje M. Bilius teigė, jog jis su treneriu tam ir dirbo, jog būtų iškovotas medalis. Tad jis ir yra.

„Jeigu būčiau dirbęs treniruotėse taip, kad iškovočiau penktąją vietą, tai tikriausiai penktąją vietą ir būčiau iškovojęs. Aš dirbau tam, kad pasaulyje būčiau geriausias, ir tai padariau“, – šypsodamasis kalbėjo parolimpinis čempionas.

Į naują gyvenimą – vedamas tikėjimo
M. Biliui rugsėjo 7–18 dienomis Rio de Žaneire vykusios parolimpinės žaidynės buvo antrosios. Lengvaatletis 2012 metais dalyvavo Londono parolimpiadoje, kur rutulio stūmimo rungtyje užėmė šeštąją vietą, o disko metimo rungtyje buvo devintas.

Į Londono parolimpines žaidynes šiaulietis vyko praėjus keleriems metams po skaudžios nelaimės, kuri jo gyvenimą apvertė aukštyn kojomis. Kraupus įvykis įvyko Amerikoje, kur M. Bilius buvo išvykęs mokytis ir dirbti. Lemtingąją 2009-ųjų lapkričio 24-ąją šiaulietis pateko į siaubingą avariją – sportininkui net 58 vietose lūžo 27 kaulai, kraujas užliejo smegenis, o po avarijos jį ištikusi koma truko visą mėnesį.

„Gydytojai sakė, kad ilgą laiką negalėsiu vaikščioti. Tačiau aš visuomet giliai širdyje tikėjau, kad greit atsistosiu ant kojų ir viskas bus gerai”, – „Šiaulių naujienoms“ apie kraupų įvykį pakeitusį jo gyvenimą pasakojo M. Bilius.

Tikėjimas iki baisios avarijos aktyviai sportavusiam M. Biliui suteikė stiprybės – beveik tris mėnesius Amerikoje gydęsis vaikinas 2010 metų pradžioje grįžo į Lietuvą, kur lankė reabilitaciją ir, prabėgus vos metams, jau 2011-ųjų vasario 27-ąją be jokio papildomo pasirengimo neįgaliųjų varžybose pagerino Lietuvos rekordą.

Po to pasaulio neįgaliųjų lengvosios atletikos žaidynėse Dubajuje ir F37 neįgalumo klasėje M. Bilius įvykdė 2012 metais Londone vykusių parolimpinių žaidynių A normatyvus tiek rutulio stūmimo, tiek disko metimo rungtyse.

Ir nors Londono parolimpiadoje lengvaatlečiui nepavyko iškovoti medalių, jis nepasidavė. Anaiptol – niekuomet neprarado tikėjimo savo jėgomis, daug treniravosi ir kryptingai bei atkakliai ruošėsi
Rio de Žaneiro parolimpinėms žaidynėms.

Galiausiai M. Biliaus svajonė išsipildė – ant jo kaklo kabo Rio de Žaneiro parolimpiados aukso ir sidabro medaliai, o veidą puošia plati šypsena, įrodanti, kad tikėjimas – pagrindinis naujo gyvenimo variklis.

Treneris dirbo už dyką
Link Rio de Žaneiro parolimpiados čempiono ir vicečempiono titulų M. Bilius ėjo ne vienas. Visame šiame ilgame kelyje jį lydėjo treneriai D. Jusys ir R. Plungė. Šiauliuose D. Jusys lengvaatlečiui veda fizinio pasirengimo treniruotes, o Kaune R. Plungė jį moko rutulio stūmimo technikos.

Savo auksinę pergalę, iškovotą rutulio stūmimo rungtyje, M. Bilius dedikavo R. Plungei.

Lengvaatletis dėkojo iš Panevėžio kilusiam treneriui, kuris jį daug ko išmokė ir net penkerius metus jį treniravo negaudamas jokio atlygio. „Labiausiai norėčiau padėkoti treneriui, su kuriuo dirbome praktiškai penkerius metus. Mes kartu praleisdavome daug laiko, per dieną turėdavome daug treniruočių, buvo daug stovyklų. Tikrai aš iš jo pasiėmiau viską, ką galėjau, todėl ir parvežiau aukso medalį“, – padėkos žodžių savo treneriui negailėjo M. Bilius.

72-ejų metų R. Plungė – buvęs Lietuvos lengvaatletis, daugkartinis Lietuvos čempionas, olimpietis.

Parolimpinį čempioną parengęs treneris ir pats gali pasigirti netrumpu pergalių sąrašu.

Lietuvos čempionu rutulio stūmimo rungtyje jis tapo 1964 m., 1967 m., 1968 m., 1970 m., 1973 m., 1974 m., 1976 m., 1977 m.  Taip pat aštuonis kartus gerino Lietuvos rutulio stūmimo rekordus.  Jis – SSRS uždarų patalpų (1968 m.), SSRS čempionatų sidabro (1971 m., 1973 m.) ir bronzos (1968 m., 1977 m.) medalių laimėtojas.

R. Plungė treniravo žymiais tapusius sportininkus: olimpiečius Austrą Skujytę, Vaclavą Kidyką, Saulių Kleizą. Jo veikla įvertinta Kūno kultūros ir sporto departamento Sporto garbės komandoro ženklu (2009 m.) bei LTOK Olimpine žvaigžde (2004 m.).

2016 09 22 19

Skverelyje prie Šiaulių miesto savivaldybės iškilmingai pasitiktas auksą ir sidabrą iš Rio de Žaneiro parolimpiados parvežęs M. Bilius.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų