Vakar Šiauliuose lankėsi Lietuvos Caritas programos „Pagalba prostitucijos ir prekybos žmonėmis aukoms“ prevencijos savanorių komanda, kuri šiauliečiams atvežė socialinę-prevencinę akciją „Ekspozicija ant ratų“. Akcijos metu šiauliečiams buvo pasakojama apie prekybą žmonėmis, jos formas, pavojus bei apsisaugojimo būdus. Praeiviai buvo kviečiami pabendrauti ir dalytis žiniomis bei mintimis. Programos savanorių komanda jau 16 metų gelbsti moteris, vaikus ir vyrus iš prekeivių žmonėmis, sutenerių pinklių visoje Lietuvoje. Kasmet padeda pakeisti gyvenimą, vėl tapti pilnateisiais bendruomenės nariais apie pusantro šimto aukų, išnaudotų tiek mūsų krašte, tiek įvairiose pasaulio šalyse.

„Su liūdesiu turime pripažinti, jog tokia pagalba neužkerta iš esmės kelio mūsų tautiečių išnaudojimui, nusikaltėliai griebiasi vis naujų, išradingų būdų kaip vykdyti savo kriminalinius „verslus“. Supratome, jog žūtbūt reikia šviečiamųjų, nukreiptų į prevenciją, pastangų, kurios įspėtų ir informuotų pažeidžiamus asmenis ir jų artimuosius. Kai kurie žmonės net nesupranta, kad yra išnaudojami, nes nežino, jog yra ir daugiau prekybos žmonėmis formų, kada žmonės visai netikėtai tampa aukomis. Todėl ir po Lietuvą keliauja akcijos „Ekspozicija ant ratų“, kuri telpa į nedidelį treilerį ir gali nukeliauti tiek į didmiesčių aikštes ir gatves, tiek į atokias seniūnijas ir kaimus. Problemų yra ir Šiauliuose. Šiuo metu yra nagrinėjamos 40 žmonių, nukentėjusių nuo prekybos žmonėmis, atvejų“, – sako savanorių ir prevencijos koordinatorė Dovilė Martinonė.

Per pusantrų metų „Ekspozicija ant ratų“ apkeliavo daugybę vietų. Pasak D. Martinonės, ši ekspozicija savo turiniu kiek sukrečianti, tačiau jos poveikis yra milžiniškas – jauni žmonės teigia supratę, jog reikia kritiškai domėtis darbo pasiūlymais, tariamų draugų paslaugomis, saugoti save ir savo artimuosius.

Į viršų