Krizės metu kone keturis kartus apkarpytas finansavimas kultūrai niekaip neatstatomas. Kultūros objektai šaukiasi rekonstrukcijos visose savivaldybėse, tačiau lėšų kaip nėra, taip nėra. Pabarstomi keli šimtai tūkstantėlių eurų per metus ir baigta. „Kažkas geriau negu nieko“, – svarsto savivaldybių atstovai ir renka „trupinėlius“. Bet kas iš jų – statybos trunka dešimtmečius, kol galiausiai apskritai užsikonservuoja. Šiauliai – ne išimtis. Kad kultūros objektų būklė apverktina, neslėpė ir vakar Šiauliuose viešėjęs kultūros ministras. „Visoje Lietuvoje turime daug pradėtų ir nepabaigtų rekonstruoti, renovuoti objektų. Šiaulių miestas pagal tai, matyt, pirmauja, nes Šiaulių miestui absoliučiai nebuvo skiriamas dėmesys kultūros objektams“, – sakė Šarūnas Birutis. Maskva iš karto nepasistatė, per dieną neatsigaus ir Šiauliai. Bet pradžia yra. Savivaldybės prioritetų sąraše – koncertinės įstaigos „Saulė“ rekonstrukcija. Kol kas džiūgauti neverta, nes pakankamai lėšų valstybė šiemet tikrai neatras. Ar kitąmet Šiauliams nušvis saulės spindulys, dar irgi didžiulis klausimas.

Krizė praėjo, lėšų nepadaugėjo
Vakar Šiaulių miesto savivaldybėje surengtas Lietuvos Respublikos Seimo Šiaulių krašto bičiulių parlamentinės grupės išvažiuojamasis posėdis. Į posėdį susirinkę Seimo nariai, Šiaulių regiono savivaldybių merai pirmu darbotvarkės klausimu svarstė Šiaulių miesto koncertinės salės „Saulė“ rekonstrukcijos ir kitų Šiaulių apskrities kultūros įstaigų, finansuojamų Valstybės investicijų programos (VIP) lėšomis, reorganizacijos klausimą.

Gimtąjį miestą aplankęs kultūros ministras Š. Birutis gerų žinių neatvežė: „2009 metais buvo labai sumažintas finansavimas kultūros sričiai. Bene 4 kartus. Ir iki šiol finansavimas nėra atstatytas.“ Iškalbingi ir skaičiai – šiemet visos šalies savivaldybės išsidalijo vos 6 mln. eurų.

„Aš tikrai norėčiau žymiai didesnio dėmesio kultūrai. Mūsų kaimynai kultūrai skiria daugiau pinigų. Kai pradėjau dirbti, Lietuva skyrė 0,6 proc. nuo BVP. Per tuos trejus metus mums pavyko skaičius šiek tiek kilstelėti. Šiandien turime 0,7 proc., bet lyginant su estais, kurie skiria 1,2 proc. nuo BVP, arba latviais, kurie skiria 1 proc. nuo BVP, yra tikrai nepakankamas dėmesys, nes kultūra yra mūsų valstybės pagrindas“, – teigė jis.

Tad nieko nuostabaus, kad savivaldybės jau ne vienerius metus maitinamos „trupiniais“. Gauna tūkstantėlį, kitą ir neša it skruzdės šapą į skruzdėlyną. „Turime daug pradėtų ir nepabaigtų rekonstruoti, renovuoti kultūros objektų visoje Lietuvoje. Šiaulių miestas pagal tai, matyt, pirmauja, nes Šiaulių miestui absoliučiai nebuvo skiriamas dėmesys kultūros objektams. Aš manau, kad tai didžiulė buvusios valdžios klaida, galbūt net Seimo. Nes sutvarkyti gimnazijas arba mokyklas, kurias po to reikia uždaryti, o nesutvarkyti vienintelio kultūros centro yra didelis apsileidimas ir neatsakingumas“, –  teigė Š. Birutis.

Šiauliai pasiruošę, bet rankos užrištos
Kad Šiauliai – Kultūros ministerijos net kelis dešimtmečius pamirštas kampelis, sako ir vietinė valdžia. Vos tik Šiauliai sulaukė šiokios tokios paramos, suskubo rengti koncertinės įstaigos „Saulė“ rekonstrukcijos projektą. Juk gėda, kad miestas, kuriame maždaug 100 tūkst. gyventojų, neturi salės, kurioje ausis palepinti galėtų ne tik popsinės muzikos gerbėjai, bet ir rimtesnė auditorija.
„Parengėme projektą, turime statybos leidimą, esame pasiruošę dirbti. Bet dirbti negalime. Todėl, kad šiais metais koncertinei įstaigai „Saulė“ yra numatyta viso labo tik 180 tūkst. eurų“, – sakė Šiaulių miesto meras Artūras Visockas ir pridūrė, kad dabar pradėti statybas būtų bergždžias reikalas. „Įsivaizduokite, ką galėtume padaryti už 180 tūkst. eurų ir kiek metų turėtų vykti statybos miesto centre. Kiekvienas šiaulietis pasakytų, jog centre iškasti duobę ir ją palikti yra negerai. Tai būtų beprotybė. O beprotybės Šiaulių miestas nedarys“, – sakė jis.

Skaičiuojama, kad „Saulės“ rekonstrukcijai gali prireikti apie 2,7 mln. eurų. Šiaulių miesto savivaldybė nusprendė kovoti dėl šių lėšų – prašo, kad sostinė kitąmet Saulės miestui nepagailėtų milijono eurų. Rankų sudėjusi esą nesėdėtų ir pati Savivaldybė. Vietoje reikalaujamo 15 proc. prisidėjimo, atseikėtų net 30 proc. Beje, sutiktų atiduoti ir šiems metams iš VIP gautą 180 tūkst. eurų finansavimą, kad tik kitąmet ši suma grįžtų su kaupu.

Loterija: duosiu mažiau, gausiu daugiau?
Paklaustas, ar nesibaimina taip rizikuoti, juk ant nosies – Seimo rinkimai, tad keisis Seimo nariai ir visi susitarimai gauti didesnį grobį gali nueiti perniek, miesto meras patikino nieko nebijantis.
„Baisesnis dalykas – nerodyti tinkamo sprendimo būdo. Kitaip tariant, yra normalu grąžinti lėšas, jeigu tu jauti, kad tų lėšų neįsisavinsi arba nėra prasmės pradėti darbų“, – sakė A. Visockas.
Išgirdęs žinią, kad Šiauliai planuoja atsisakyti jiems skirtų 180 tūkst. eurų, sukruto Joniškio rajono savivaldybės meras Gediminas Čepulis: „Jei Šiauliai šiemet nepanaudosite VIP'inių lėšų, tai Joniškis galės panaudoti.“

Šiaulių miesto meras teigė tame nematantis nieko blogo. Neva reikia džiaugtis, kad lėšos liks regione ir bus prasmingai panaudotos. „Įsivaizduokite, jog kiekviena savivaldybė nori įsirengti koncertinę įstaigą „Saulė“ už tris milijonus eurų. Ir kiekviena gauna po 100 tūkst. eurų. Nepaisant to, nė viena savivaldybė šios idėjos neatsisako. Taigi, neturime nė vienos koncertinės įstaigos, tik statybas, trunkančias 10–15 metų statybų. Vietoje to, kad susitartume, sukoncentruotume pinigus ir turėtume užbaigtą objektą“, – mąsto A. Visockas.

Paklaustas, ar tikrai sprendimas atsisakyti 180 tūkst. eurų nėra rizikingas, kultūros ministras susimąsto: „Na, matote, ką reiškia rizikingas... Už 180 tūkst eurų pradėti rekonstrukciją arba nugriauti kažką miesto centre būtų netikslinga. Ta suma tiesiog būtų perkeliama į kitus metus ir kitais metais reikia, kad VIP būtų padidinta suma kultūrai. Aš manau, kad regioninės koncertinės salės atsiradimas turės būti vienas iš prioritetų“, – sakė Š. Birutis ir pabrėžė, kad viskas priklausys tiek nuo esamų, tiek nuo būsimų Seimo narių.

Saulės mūšiui pinigų neatrado
Deja, bet aklai pasitikėti Seimo nariais tikrai negalima. Jie, kaip žinia, mėgsta pakišti kiaulę. „Šie metai paskelbti Saulės mūšio metais, bet lėšų Seimas taip ir neatrado“, – gėdingą žinią paviešino Joniškio rajono savivaldybės meras. Čia sujudo ir posėdyje dalyvavę Seimo nariai: „Kai kurie kolegos šiandien iš tiesų turėtų barstyti galvą pelenais. Čia gėda. Tiek ministerijai, tiek politikams, kurie nuėjo politiniu keliu.“

Gėda, ne gėda, bet lėšų nėra. Šventiniai metai, o Saulės mūšio memorialo apžiūrėti net neįmanoma – styro visokiausios pavojų keliančios konstrukcijos. „Aš manau, kad tą projektą reikėtų perdaryti. Tas poreikis, kuris yra dabar – 1 mln. eurų – truputį nepasvertas. O ir projektiniai darbai buvo vykdyti neatsakingai. Vandens telkinio šlaitai padaryti ne taip, kai kur vanduo yra apsėmęs takus, įrenginius, kurie turėtų būti virš vandens. Klaidų tikrai padaryta. Todėl aš manau, kad projektą reikia peržiūrėti, supaprastinti, bet padaryti patrauklų ir pamatyti turinį, vaizdą, kas gi ten bus. Ar mes išleisime mūsų visų pinigus ir džiaugsimės, ar tikrai ten bus traukos vieta. Kol kas tokio projekto, jog ten būtų traukos vieta, aš nemačiau“, – sakė kultūros ministras Š. Birutis.

Tuo metu kitą traukos centrą – Kryžių kalną – jis puikiai mato ir teigia, kad būtina šią turistų mėgstamą vietą tvarkyti. „Kryžių kalnas yra visos mūsų valstybės ir ne tik valstybės, bet ir Europos viena žymiausių vietų. Tai ne tik religinė vieta, bet ir turistų traukos centras. Todėl mes turime skirti jam didesnį dėmesį. Valstybė ėmėsi iniciatyvų – iš kitų programų nuėmėme pinigus tam, kad paruoštume Kryžių kalno sutvarkymo projektą“, – sakė kultūros ministras.

Minėtą projektą planuojame parengti dar šiemet. Viliamasi, kad kitąmet Seimas biudžete atras lėšų, reikiamų projekto įgyvendinimui.

Į viršų