Matyt, šio sezono madų vienu pokalbiu aptarti beveik neįmanoma. Pasirodo, šį rudenį madinga viskas. Su stiliste Karolina Čeponkute pamėginame akcentuoti, kokios dabar aprangos tendencijos gana ryškios. Pasirodo, originalų rūbą sau rasi atsidariusi ir vyro spintą, ir radusi kiek per didelį rūbą padėvėtų rūbų parduotuvėje.

Mados grįžta, rankovės tįsta
Stilistė K. Čeponkutė neatmeta ir tos priežasties, jog šio rudens aprangos tendencijas lemia septintojo dešimtmečio mados. Beje, šiam stiliui prognozuotas ilgas gyvavimas dar 2011-aisiais.

„Šį rudenį viskas madinga, tad, manau, derinti rūbus bus lengva tiek stileivoms, tiek ir nesidomintiems mada. Madinga absoliučiai viskas! Turiu galvoje tiek kareivišką stilių, vyriškus aprangos siluetus, tiek Viktorijos laikų prabangias sukneles, kurios truputį modernėja“, – sako stilistė.

Ką reiškia kareiviškas stilius? Štai aprangą galima paryškinti militaristiniais švarkais, sagutėmis,  aksesuarais. Avėti madinga sunkius ir masyvius, suvarstomus batus, tad ir „kerzai“ puikiai tiks.

Be to, dabar galima dėvėti didelius, kitaip vadinamus „oversize“ švarkus ir paltus moterims, išaugtinius marškinius, megztinius. „Tad dabar tapo lengva tapti stilingai: atidarai vyro spintą ir jau randi tinkamą rūbą ir tikrai atrodysi madingai“, – tikina K. Čeponkutė.

Paprasčiau tariant, viskas... ilgėja. Marškiniai gali būti ilgi, pūstomis, ilgesnėmis, nei įprasta, rankovėmis.

Ieškantys kažko naujo parduotuvėse tikrai gali išvysti kareiviško stiliaus aprangos. O jeigu nori originalesnių dalykų, galima užeiti į siuvimo reikmenų parduotuves, rasti aplikacijų, kuriomis pačiai galima dekoruoti, pavyzdžiui, švarką.

„Fantazijos tam daug turėti neprivalai, tad siūlyčiau nueiti į padėvėtų drabužių parduotuvę, nusipirkti padėvėtą vyrišką švarką ar didesnį keliais dydžiais moterišką švarką ir tiesiog jį aplikuoti – persiūti sagas (galima sunkesnes, masyvesnes) arba priderinti minėtas aplikacijas“, – sako stilistė.

Į madą ateina kailiai, bet dabar linkstama tausoti gamtą: atsisakoma gyvūnų kailio, odos, visa tai pakeičia dirbtinė medžiaga. Suknelės, tiesa, tviska prabanga: išsiuvinėtos gėlėmis, Kinijos raštais, pasitelkti tų laikų siluetai – pūstos rankovės, raukinukai, aukšta apykaklė.

Kokias spalvas siūlo rinktis mados pasaulis?
Dar puikiai prisimename, kaip buvo madinga dėvėti aptemptas, siaurėjančias kelnes. Dabar į madą sugrįžta plačios, aukštu liemeniu ir netgi platėjančios. Kelnių raštai –  langeliai, smulkesni ar masyvesni.

Beje, vis dar madoje  vertikalūs dryžiai. „Kiekvienos „fašionistos“ spintoje privalo būti toks dryžuotas švarkas“, – tikina stilistė.

Kokiomis rudeninėmis spalvomis vertėtų praturtinti garderobą?

„Rudenį madingos visos saulės ir rudens lapų spalvos– oranžinė, geltona, rusva, šokolado ruda, itin madinga skaisti raudona, vyno (bordinė), kaip visada – juoda ir pilka, žydra ir švelniai rožinė. Mano manymu, ir pernai rudenį panašios spalvos buvo madingos, bet  šiemet įsileidžiame skaistesnes spalvas“, – sako K. Čeponkutė.

Regis, ir rūbų medžiaga bus tokia pat įvairi. Čia Karolina vėl pakartoja – viskas madinga: versta oda, zomšas, velvetas, džinsas, oda. „Pavyzdžiui, aš mėgstu nešioti juodus drabužius – taigi galiu maišyti medžiagas – juodi džinsai su odine striuke“, – pažymi stilistė ir svarsto, kad iki šiol mados pasaulyje apranga dar nebuvo taip laisvai miksuojama, kaip dabar.

Mes vis modernėjame, tad šiuolaikiniai žmonės ir nebenori išmesti rūbų. Galima sakyti, kad tausojame gamtą.

Aksesuarai
Dabar net ir informacijos apie aprangą ir madą yra apstu – rašo blogeriai, tinklaraštininkai, parduotuvėse informacija apie madą savaime tampa nauja rūbų kolekcija. Stilistė sako, kad verta skaityti tinklaraštininkų ir kitų patarimus, nes informacija skiriama ir žmonių tipams – kas tinka jiems prie plaukų ar odos spalvos, figūros. Žmonės dabar naudojasi ir stilistų patarimais, kad  turėtų savo spintoje reikalingus drabužius, kad juos nusipirktų ne vienam sezonui, bet ir trečią sezoną galėtų nešioti, ir kitais metais.

Ką ji pataria turėti, nepaisant to, kad jau šis sezonas pasižymi labai didele aprangos derinimo laisve?

„Patarčiau turėti patogius aukštu liemeniu džinsus, kuriuos galima dėvėti kiekvieną dieną, turėti klasikines kelnes, būtinai turėti baltus arba juodus marškinius, klasikinį švarką, šaltajam sezonui – paltą ir didelį šaliką. Jeigu žmogus nemėgsta ryškių spalvų, tai galima rinktis pilką arba tamsią bordo spalvą, kurias derinti yra nesudėtinga“, – sako K. Čeponkutė.

Tamsią aprangą galima pagyvinti aksesuarais. Kalbant apie juos tinka masyvūs ir dideli – auskarai ir kaklo papuošalai. Moterims, turinčioms ploną taliją, stilistė siūlo  rinktis plačius diržus, ją  paryškinsiančius.

„Jeigu žmonės mėgsta rengtis pilkai, juodai – siūlyčiau rinktis metalinius, auksinius, sidabrinius batelius ar rankinę. Metalo efektas dominuoja kojinaitėse: kojinės su aukso, sidabro, vario akcentu  arba išsiuvinėtos sidabriniais, auksiniais siūlais“, – sako stilistė.

Tiesa, su ilgais rūbais – paltais, ilgais marškiniais, kelnėmis iki kauliuko turėtų būti atsargesnės žemaūgės, kadangi ši apranga tik sutrumpins kojas.

2016 09 29 16

2016 09 29 15

Dabar madingi auksu žvilgantys papuošalai. Bet štai originalūs papuošalai visada bus madingi (tai gali būti ir iš močiutės paveldėta sagė). Ir dizainerių autoriniai darbai neatsibos – po kelerių metų radus stalčiuje norėsis tokį užsidėti.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

 

Į viršų