Artimiausių parų orus lems šiaurės rytinė anticiklono dalis, tad numatomi gana žvarboki orai, pūs šaltas ir gūsingas vėjas. Sulauksime mišrių kritulių. Naktį bus silpnai neigiama temperatūra, o dieną – silpnai teigiama. Šeštadienį Šiauliuose numatoma 4–6, o sekmadienį 3–5 laipsniai šilumos. Šis savaitgalis išsiskirs tuo, kad lauke bus tikrai nemalonu, šiaurės rytų vėjo gūsiai tarpais bus stipresni, sako Šiaulių meteorologijos stoties viršininkė Viktorija Kazlauskienė.

Laisvalaikiui gamtoje oras nepalankus
Pranešama, kad šeštadienį vėjo gūsiai gali siekti 10–12 m/s, o sekmadienį vėjas bus dar stipresnis – iki 15 m/s.

„Savaitgalis bus debesuotas, su krituliais, didesnė ištisinio lietaus tikimybė laukia sekmadienį, o šeštadienį laukia šlapdriba su lietumi“, – sako V. Kazlauskienė.

Nejau praleidome ir bobų vasarą? „Bobų vasara yra tada, kai sulaukiame orų nuo Azorų salų, kai orų pernaša vyksta iš pietvakarių, pietų pusės. Spalio mėnesį šios pernašos neturėjome, šiltų orų nepajutome, nes jų paprasčiausiai nebuvo. Manau, kad tikėtis bobų vasaros yra per vėlu, nes ji vėlesniu rudens laikotarpiu yra jaučiama silpnai. Tad tikrai negalėsime spalio pabaigoje vaikščioti trumpomis rankovėmis“, – tikina Šiaulių meteorologijos stoties viršininkė.

Vakarykščio pokalbio metu Kaunas sulaukė šlapdribos, o ir Šiauliai sulaukė kietų kritulių – sniego kruopų iš liūtinių debesų, kurie paprastai būna pereinamuoju laikotarpiu ir dažniausiai pasirodo prieš šlapdribą.

Gal tai galima pavadinti žiemos ženklu? „Priklauso nuo to, kaip suvokiame žiemą. Kiti suvokia žiemą kaip pirmąjį sniegą, iškrentantį iš dangaus. Jeigu mes sulauksime tokio sniego – trumpalaikio, nes jis nesilaikys ir iš karto tirps dėl dar šiltos žemės, tai kai kas gali sakyti, kad tai žiemos pradžia. Tad dabar yra giliai rudeniški orai“, – paaiškina V. Kazlauskienė.

Su pirmuoju sniegu gyventojai pradeda svarstyti, kokios žiemos sulauks. Bet,  pasak sinoptikės,  žinoti, kas bus toliau, nori visi.

„Jeigu jūs atsimenate, praėjusiais metais netgi Europos prognozių vidutinės trukmės centras tris kartus keitė prognozę – tai bus vasara šilta, tai šalta, ir vis tiek nelabai pataikė. Todėl nemanau, kad verta pasikliauti prognozėmis, o tiesiog geriau nusiteikti, kad gali būti ir besniegė žiema, ir su sniegu, nes gyvename tokioje klimato juostoje, kurioje tolimesnės orų prognozės nebūna labai tikslios“, – sako V. Kazlauskienė.

Spalis – šaltesnis
Anot Šiaulių meteorologijos stoties viršininkės, šis spalis kritulių atžvilgiu artimas daugiametei normai. „Temperatūra – kiek vėsesnė, negu įprastai. Pavyzdžiui, pirmas šio mėnesio dešimtadienis buvo vėsesnis visu laipsniu negu įprastai, antras dešimtadienis vėsesnis net keturiais laipsniais – tai gana ženklus skirtumas, dėl to ir anksčiau įjungtas šildymas“, – sako ji.

Tad dabar aišku, kad sezoninėms epidemijoms ir ligoms pasiraitojus rankoves savaitgalį būtina apsirengti šiltai ir laisvalaikio neplanuoti atvirame ore – stiprus vėjas ir krituliai ne itin gerai veiks sveikatą. Nepatartina į pasivaikščiojimus po gryną orą traukti su pačiomis mažiausiomis atžalomis. Tačiau yra alternatyvos, kurios, savaime suprantama, yra būtinybės buityje. Tai patalpų vėdinimas. Pasak pašnekovės, šiuo metu teršalai greičiau išnešiojami iš miesto, todėl neužsilaikys. „Oras be priemaišų – geras, tik tiek, kad nekomfortiškas. Bet patalpas vėdinti visuomet naudinga“, – primena Šiaulių meteorologijos stoties viršininkė.

Patalpas vėdinti rekomenduojama nepriklausomai nuo sezono. Kai lauko temperatūra žemesnė nei  minus dešimt laipsnių, langus patariama atverti bent du kartus per dieną. Savo namus reikėtų vėdinti trumpai, tačiau intensyviai. Plačiai atverti langai porai minučių yra kur kas efektyvesnis metodas  nei atidaryti langai valandai.

Į viršų